Hlavní obsah

Smog v Pekingu znatelně ustoupil, Češi jsou na něj ale připraveni

Když bude v Pekingu foukat vítr z východu, budou se sportovci nejspíš pořádně radovat. Přesně taková situace totiž nastala v úterý a měla za výsledek razantní zlepšení smogové situace. "Dneska je jasno a sluníčko," hlásil z olympijské vesnice šéflékař české výpravy Jaroslav Větvička.

Článek

Je v Pekingu už skoro týden a tak pěkný den spolu s ostatními prý zažil poprvé. "Je to skvělé, žádný smog není. Hlavně musí foukat od východu," prohlásil. Právě on je pověřenou osobou, která se má starat o co nejlepší zdravotní zázemí sportovců. I proto instaloval do klimatizací na pokojích prachové a pylové filtry a je připraven řešit nečekané situace.

Do Pekingu přivezl respirátory i potravinové doplňky, které pomohou odbourat problémy zaviněné smogem, je připraven v případě nutnosti nakoupit i čističky vzduchu. "Pokud to bude nutné, jsme na to připraveni. I když je to dost nákladná záležitost," řekl. Naopak kyslíkové spreje nechal doma. "Mohlo by to být považováno za doping," vysvětlil.

Spirometrické testy

Stejně jako na ostatních vrcholných akcích budou mít i v Pekingu výjimku užívat zvláštní i jinak nepovolené přípravky a léky astmatici a sportovci s respiračními problémy. Musejí ale projít spirometrickými testy, které jejich potíže jednoznačně prokážou. "Na základě toho mohou požádat o terapeutickou výjimku a v naší výpravě takoví jsou," řekl Větvička. V minulosti tuto možnost často využíval například desetibojař Tomáš Dvořák, alergik a astmatik.

Po organizátorech teď bude Větvička požadovat aktuální předpovědi počasí i prognózu smogové situace. "Zatím jsme žádné informace nedostali. Ale pokud to vydrží tak jako dneska, bude to bez problémů. Kéž by to tak chtělo vydržet až do konce olympiády," doufal. Současnou situaci v Pekingu si prý pochvalují i kajakářka Štěpánka Hilgertová a tři dráhoví cyklisté. "Ti dokonce dneska jeli na projížďku ven. Uvidíme, s čím se vrátí," řekl lékař.

Větvička na téma smog a respirační potíže v Pekingu měl několik seminářů ještě v Praze, a proto už nebude sportovcům radit, jak se mají chovat. "Nejsou to malé děti, už vědí, co mají dělat," prohlásil. Navíc bydlí v českém domě v olympijské vesnici a bude tedy okamžitě po ruce pro případ řešení problému či udílení rad. "Ale sportovci všechny informace mají, na pokojích by s případným smogem neměli mít problémy," dodal.

Reklama