Hlavní obsah

Ruské atletky přijdou kvůli údajnému dopingovému podvodu o OH

MOSKVA

Týden před začátkem olympijských her v Pekingu otřásl ruskou atletickou velmocí dopingový skandál. Mezinárodní asociace atletických federací IAAF zastavila kvůli podezření z porušení pravidel činnost sedmi ruským atletkám, z nichž pět bylo v nominaci na olympijské hry v Pekingu.

Článek

Jde vesměs o hvězdy reprezentace a v řadě případů o zlaté medailové naděje. Důvodem je podezření z manipulace se vzorky při dopingové kontrole, konkrétně z podvržení cizí moči.

Mezi suspendovanými jsou především elitní mílařky - dvojnásobná mistryně světa v běhu na 1500 metrů Taťjana Tomašovová a halová světová šampionka a rekordmanka Jelena Sobolevová, držitelka letošních nejrychlejších časů na 800 a 1500 metrů, a také mistryně Evropy v hodu diskem, stříbrná z MS a vedoucí žena letošních světových tabulek Darja Piščalnikovová.

Suspendována byla i bývalá světová rekordmanka v hodu kladivem Gulfija Chanafejevová a další špičková běžkyně Julija Fomenková. Její kolegyně Světlana Čerkasovová a Olga Jegorovová jako jediné z potrestaných atletek nefigurovaly v nominaci pro Peking.

"V Pekingu nebudou tyto atletky startovat," potvrdil šéf ruské atletiky Valentin Balachničov. "Ve středu jsme dostali e-mail od IAAF, že bylo rozhodnuto zakázat těmto atletkám start ve všech soutěžích IAAF."

IAAF podle vlastního sdělení přišla na nesrovnalosti DNA sportovkyň při porovnání vzorků odebraných při dopingové kontrole minulý týden v Moskvě a výsledků opakovaných analýz uložených vzorků z minulého roku. V prohlášení federace oznámila, že tento způsob prověřování starších vzorků praktikuje už přes rok. "Týden před olympiádou je tohle zdrcující zpráva. Netuším, jak se z ní dokážeme vzpamatovat," uvedl Balachničov.

Reklama

Související témata: