Hlavní obsah

Američtí běžci přišli o olympijské zlato ze štafety v Sydney

Americká štafeta na 4x400 metrů přišla o zlato z olympijských her 2000 v Sydney. Po přiznání jednoho z jejích členů Antonia Pettigrewa k užívání dopingu ji v sobotu v Pekingu diskvalifikoval Mezinárodní olympijský výbor. Sám Pettigrew navíc přišel i o sedmé místo z finále individuální čtvrtky a nesmí v jakékoli oficiální roli přijet na letošní hry do Číny.

Článek

O tom, zda se na první místo posune stříbrná štafeta Nigérie, zatím výkonný výbor MOV nejednal. Podle jeho mluvčí Giselle Daviesové čekají funkcionáři na výsledky vyšetřování rozsáhlého dopingového skandálu kolem laboratoře BALCO. "Je to přece jen širší kauza," doplnila Daviesová.

Zlatou sydneyskou čtveřici USA tvořili Alvin Harrison, Pettigrew, Calvin Harrison a Michael Johnson. V rozbězích startovali také Jerome Young a Angelo Taylor. "Dnešní rozhodnutí MOV plně podporujeme. Sportovci, kteří se rozhodnou podvádět, musejí počítat s krutými následky," uvedl mluvčí olympijského výboru USA Darryl Seibel.

Zlatou medaili ze Sydney Pettigrew sám vrátil

Pettigrew, mistr světa z Tokia 1991, se v květnu před soudem přiznal k užívání nedovolených podpůrných prostředků mezi lety 1997 a 2003. Svou zlatou medaili ze Sydney sám krátce nato vrátil, k témuž kroku se poté dobrovolně rozhodl i světový rekordman Johnson. Tomu tak zbyly čtyři zlaté olympijské medaile.

Dopingové škraloupy mají vedle Pettigrewa také obě dvojčata Harrisonova i Young, jenž dokonce dostal doživotní trest za dva pozitivní nálezy. Šéf amerického atletického svazu Doug Logan proto chce, aby byl z historických tabulek štafety na 4x400 metrů vymazán světový rekord, který Američané zaběhli v roce 1998. Pod výkon 2:54,20 se tehdy podepsali Young, Pettigrew, Tyree Washington a Johnson.

O své medaile ze Sydney, tři zlaté a dvě bronzové, po přiznání k dopingu přišla také americká sprinterka a dálkařka Marion Jonesová. Také v tomto případě MOV s přerozdělením medailí čeká, neboť druhá ve finále stovky skončila Řekyně Ekaterini Thanuová, která si po aténské olympiádě rovněž odpykala trest za porušení dopingových pravidel.

Reklama

Související témata: