Hlavní obsah

Světový rekordman Bolt poběží na OH i stovku

PEKING

Světový rekordman v běhu na 100 metrů Usain Bolt nakonec na olympijských hrách v Pekingu nejkratší sprinterskou trať poběží. Jednadvacetiletý Jamajčan se dlouho rozhodoval, zda se nemá koncentrovat pouze na dvoustovku, trenér Glen Mills však v sobotu agentuře Reuters sdělil, že jeho jednadvacetiletý svěřenec nastoupí k oběma sprintům.

Článek

Bolt se nikdy netajil, že by rád startoval v obou disciplínách, rozhodnutí však nechával na svém kouči, který jeho touhu "odbíhat" od dvoustovky neviděl příliš rád. Až v sobotu Mills jeho přání posvětil. "Poběží oba závody," uvedl.

Vysoký Bolt se dosud specializoval na 200 metrů, ale když letos v květnu v Kingstonu teprve podruhé v životě oficiálně startoval na poloviční trati, byl z toho senzační výkon 9,76 sekundy. A hned 31. května v New Yorku už časem 9,72 vylepšil světový rekord, který dosud držel jeho krajan Asafa Powell (9,74).

Královská atletická disciplína se tak může těšit na souboj obou jamajských hvězd a Američana Tysona Gaye, který letos s nedovolenou podporou větru zaběhl vůbec nejrychlejší čas historie 9,68. V regulérních podmínkách zvládl stovku nejlépe za 9,77. Je ale otázkou, jak se trojnásobný mistr světa z Ósaky dá do pořádku po svalovém zranění z domácí kvalifikace.

Bolt je aktuálně majitelem nejrychlejších časů sezóny na obou sprinterských tratích, a tak má předpoklady k tomu, aby získal sprinterský double. To se na olympiádě naposledy podařilo slavnému Carlu Lewisovi v roce 1984 v Los Angeles.

Reklama