Hlavní obsah

Reuters: Olympijské hry začnou velkým, ale opravdu velkým třeskem

PEKING

Zahajovací ceremoniál olympijských her v Pekingu, který je označován za jednu z největších show na planetě, začne v pátek doslova explodujícím úvodem. Ostatně, od země, která vymyslela střelný prach, se dá čekat, že ohňostroj bude hrát hlavní roli během tři a půl hodiny trvajícího spektakulárního představení, jímž Čína doufá rozptýlit politické kontroverze, píše agentura Reuters.

Článek

Úvodní ceremoniál bude hostit pekingský nový stadión, který je známý jako Ptačí hnízdo. Zapojí se do něj zhruba 10 000 účinkujících a očekává se, že na televizních obrazovkách celého světa by ho mohly sledovat více než čtyři miliardy diváků.

Čína slibuje nejnákladnější představení v olympijských dějinách, přičemž sdělovací prostředky spekulují, že na úvodní a závěrečný ceremoniál bylo vynaloženo až 100 miliónů dolarů (1,5 miliardy korun), což je víc než dvojnásobek nákladů na úvod a závěr olympijských her v Aténách v roce 2004.

Svět už obletěly záběry ze zkoušek

Svět mohl škvírkou nahlédnout, jaká nádhera ho čeká, když se minulý týden podařilo jihokorejskému televiznímu štábu proklouznout na přísně střežený stadión a natočit utajenou zkoušku. Záběry, které se dostaly i na internet, ukazují vzdušné artisty, hromadné formace bojovníků kung-fu a repliku velryb keporkaků dovádějících na stadiónu. Druhá kostýmovaná zkouška se uskutečnila v sobotu, kdy ji jako diváci mohlo sledovat na 90 000 olympijských zaměstnanců s rodinami a nebe nad Pekingem ozářily odlesky ohňostrojů. Poslední zkouška před pátečním vystoupením na ostro je plánována na polovinu nadcházejícího týdne.

"Ceremonie bude úžasná a nádherná," říká Francouz Yves Pepin, odborník na podobné programy, který pomáhal čínskému režisérovi Čang I-mouovi ceremoniál připravit, a jemuž smlouva zapovídá prozradit cokoli bližšího. "Bude to pro Čínu způsob jak světu ukázat, co dokáže. Myslím, že to bude největší show tohoto druhu, jaká byla kdy k vidění," dodal.

Spielberg na protest odstoupil z příprav

Jako v případě většiny olympijských her ani čínský úvodní ceremoniál se neobešel bez propojení s politikou. Z přípravy programu letos coby poradce odstoupil americký režisér Steven Spielberg na protest kvůli blízkým čínským vztahům se Súdánem. Pak se rozhýbali světoví politici, kteří začali diskutovat o tom, zda na zahájení jet, či nejet kvůli čínskému porušování lidských práv. Nakonec ale většina z nich účast stejně přislíbila včetně amerického prezidenta George Bushe či jeho francouzského kolegy Nicolase Sarkozyho.

Čang ovšem doufá, že lidé se budou u jeho 210 minut trvajícího programu především bavit. Režisér, který natočil například filmy Zavěste červené lucerny (1991) či Klan létajících dýk (2004), strávil prací na produkci zahajovacího ceremoniálu tři roky a mimo jiné se snažil 5000 let trvající čínské dějiny vtěsnat do padesátiminutového bloku, jenž má být součástí show.

V Číně se očekává velkolepý program

"Některé z předchozích úvodních programů olympijských her byly skutečně mimořádné a já nemám nejmenší pochyby o tom, že se jim Číňané přinejmenším vyrovnají," řekl britský producent Harvey Goldsmith, který v roce 2005 organizoval koncerty Live 8. "Ale upřímně řečeno, tyhle věci už běží příliš dlouho a je pro ně čím dál tím těžší diváky ohromit."

Veškerou těžkou práci při přípravách a všechny vynaložené peníze navíc pořád ještě může spláchnout některá z pekingských nechvalně známých letních bouřek, pokud se rozhodne spustit právě ve chvíli, kdy půjde pomyslná opona zahajovacího ceremoniálu nahoru. Stadion Ptačí hnízdo totiž nemá střechu - původně byla plánována, ale pak od ní tvůrci ustoupili ve snaze snížit už tak dost vysoké náklady.

Reklama