Hlavní obsah

Tenista Schüttler uspěl u arbitráže a letí do Pekingu

PEKING

Německý tenista Rainer Schüttler si u zeleného stolu vybojoval účast na olympijských hrách v Pekingu. Letošního wimbledonského semifinalistu a Německý olympijský výbor podpořila v jejich při s Mezinárodní tenisovou federací ITF sportovní arbitráž CAS v Lausanne, která dnes ITF nařídila Schüttlera do turnaje pod pěti kruhy zařadit.

Článek

Tenista se obrátil v neděli na CAS, protože splnil kvalifikační kritéria národního olympijského výboru, ale podle ITF na olympiádě hrát neměl. V době uzávěrky startovního pole pro Peking 9. června byl sice až 89. v žebříčku a neměl tak na OH nárok, nyní je však 34. na světě, a protože se už odhlásilo několik hráčů figurujících před ním, má podle CAS právo být dodatečně zařazen.

Němci nominovali pro olympijskou dvouhru Nicolase Kiefera a Schüttlera, ale nevzali Denise Gremelmayra a Michaela Berrera, kteří byli 9. června na žebříčku výše než Schüttler. To se nelíbí ITF stejně jako fakt, že CAS podpořila nestandardní postup, jenž odporuje původním kvalifikačním kritériím, s nimiž souhlasil i MOV.

"Německý olympijský výbor nemusí chápat, jak funguje profesionální tenis. Ale neexistuje žádná omluva pro pana Schüttlera, jenž chce zaujmout místo, které patří jeho krajanovi Denisi Gremelmayrovi a Michaelu Berrerovi. ITF mu přeje hodně štěstí, i když neměl právo startovat v Pekingu," uvedla ITF v tiskovém prohlášení.

Na poslední chvíli byl do olympijského turnaje pozván také Jiří Vaněk, jehož z pozice prvního náhradníka donominoval Český olympijský výbor minulý čtvrtek.

Reklama

Související témata: