Hlavní obsah

Nový tenisový král Nadal touží po úspěchu na olympiádě

MADRID

Španělský tenista Rafael Nadal se může těšit, že za dva týdny vystřídá Švýcara Rogera Federera na postu světové jedničky, ale nyní má před sebou jiný cíl. Dvaadvacetiletý rodák z Mallorky chce k pěti grandslamovým titulům přidat medaili z olympijských her, které začínají v pátek v Pekingu.

Článek

"Chci si užít olympijskou atmosféru, zkusím získat medaili. Je čest reprezentovat svou zemi a těším se, že se her zúčastním," řekl Nadal před třináctihodinovým letem z turnaje v Cincinnati, kde si postupem do semifinále zajistil post prvního hráče žebříčku pro nasazování do turnajů.

Nadal letos vyhrál Roland Garros i Wimbledon a získal pět dalších titulů včetně nedávného triumfu na podniku série Masters v Torontu. I když po 237 týdnech sesadí Federera z tenisového trůnu, necítí se nijak výjimečně.

"Cítím se podobně jako včera ráno nebo loni. Je to další krok v dlouhém procesu, za nímž byla spousta velmi tvrdé práce," poznamenal. Stále vidí prostor pro zlepšení. "Každé ráno se probouzím s tím, že mám v hlavě jasné cíle, jak zlepšit svou hru. Chci se stát lepším tenistou."

Federera porazil na pařížské antuce i londýnské trávě

Nepodceňuje ani Federerovu schopnost vrátit se zpátky. "Celý svět by ho měl vidět jako výjimečného šampióna, kterým byl a skoro určitě pořád je," složil poklonu soupeři, kterého letos porazil ve finále na pařížské antuce i na londýnské trávě.

Zatímco Federer je vyhlášeným tenisovým elegánem, Nadal hraje mnohem agresivnějším způsobem. Vzhledem k jeho svalové hmotě jeho kolena čelí velké zátěži a často se spekuluje o jeho zdravotním stavu. Španělský tenista sice hraje s tejpy pod oběma koleny, ale vážnější zdravotní problémy odmítá.

"Lidé rádi povídají o tom, jak můj styl vede ke zraněním, ale myslím, že se mýlí. Měl jsem jenom jedno vážnější zranění, a to bylo v roce 2005," řekl Španěl, kterého často trápí i puchýře.

Reklama