Hlavní obsah

Půlkařka Jelimová chce na olympiádě potvrdit raketový vzestup

NAIROBI

Před touto sezónou Pamelu Jelimovou prakticky nikdo neznal, ale na nadcházející olympiádě v Pekingu bude osmnáctiletá Keňanka žhavou favoritkou běhu na 800 metrů. Rychlejší čas na půlce letos zaběhla jen Ruska Jelena Sobolevová, která kvůli porušení dopingových pravidel o hry přišla.

Článek

Jelimová se osmistovce začala věnovat teprve před čtyřmi měsíci. Atletický svět poprvé oslnila v červnu, když se na mítinku Zlaté ligy v Berlíně časem 1:54,99 minuty zařadila na jedenácté místo historických tabulek. O měsíc později skvělý osobní rekord v Paříži ještě o dvě setiny vylepšila.

Vyhrála mítinky Zlaté ligy v Římě a Oslu a společně s výškařkou Blankou Vlašičovou zůstává ve hře o jackpot milion dolarů. Proto bude největší favoritkou olympijského závodu, i když se této roli brání. "Není to otázka toho, kdo zastaví nebo nezastaví Jelimovou, protože to jen mezi běžci vyvolává zlou krev," řekla běžkyně agentuře Reuters.

Na olympiádu se připravuje společně s dalšími členy keňské výpravy v domácích podmínkách.

Jelimová začala běhat na střední škole, ale nikdy se nedostala nad regionální úroveň. "Až když jsem v roce 2006 školu dokončila, měla jsem loni dost času. Připravila jsem se a dostala jsem se sem," uvedla.

Původně se měla věnovat sprintům, ale na národní kvalifikaci na africký šampionát v dubnu zaběhla 800 metrů jen těsně nad dvě minuty. Nominovala se tak na kontinentální mistrovství v Addis Abebě, kde o dva týdny později zaběhla juniorský světový rekord.

Vzhledem k jejímu bleskovému zlepšení se začalo mluvit o tom, že právě ona by jednou mohla připravit Jarmilu Kratochvílovou o světový rekord. Česká běžkyně ho časem 1:53,28 drží už pětadvacet let. "To ukáže čas, vždycky je prostor pro zlepšení. Teď se soustředím na olympiádu," řekla Jelimová.

Reklama

Související témata: