Hlavní obsah

MOV zvažuje, co s olympijskou štafetou

PEKING

Mezinárodní olympijský výbor chce i v budoucnosti pořádat štafetový běh s olympijskou pochodní, který letos provázely v některých zemích mohutné protesty protibetských aktivistů. Předseda MOV Jacques Rogge však během zasedání v Pekingu prohlásil, že tato tradice možná dozná změn a oheň bude putovat pouze v hostitelské zemi daných olympijských her.

Článek

"To ale všechny problémy nevyřeší. Bylo by naivní si myslet, že zrušením mezinárodní štafety všechny potíže zmizí," uvedl Rogge. "Pochodeň přitahuje zájem médií a pozornost médií přitahuje protestující," prohlásil.

Letošní štafetu narušily protesty především v Řecku, Paříži, Londýně a San Francisku krátce poté, co Číňané násilně zasáhli proti protivládním demonstrantům v Tibetu. V roce 2006 cestou do dějiště zimních her v Turíně poznamenaly pouť pochodně zase akci protestujících proti globalizaci.

Pochodeň s olympijským ohněm letos absolvuje nejdelší cestu v historii, za 138 dní urazí 137 tisíc kilometrů. Běžci s ní zavítali do 21 zemí pěti kontinentů, oheň byl vynesen až na Mount Everest a dnes dorazil do Pekingu.

Reklama

Související témata: