Hlavní obsah

Dva ruští chodci kvůli dopingu přijdou o olympiádu

MOSKVA

Ruští chodci Vladimir Kanajkin a Valerij Borčin byli kvůli pozitivnímu nálezu na zakázaný prostředek EPO vyloučeni z týmu pro olympijské hry v Pekingu. Potkal je stejný osud jako pět ruských atletek, kterým v minulém týdnu mezinárodní federace IAAF pozastavila činnost kvůli podezření, že podváděli u dopingových zkoušek.

Článek

Trenér chodců Viktor Čegin v úterý oznámil, že oba mladí závodníci, kteří patřili k adeptům na medaili, neprošli dopingovou kontrolou v dubnu při mimosoutěžním odběru.

Třiadvacetiletý Kanajkin je oficiálně světovým rekordmanem v závodu na 20 km. Jeho čas 1:17:16 hodiny z loňska sice v červnu v Saransku překonal krajan Sergej Morozov, jehož výkon ale zatím nebyl ratifikován. O rok mladšímu Borčinovi, který má stříbro z předloňského mistrovství Evropy na 20 km, patří v letošních tabulkách třetí místo. Kanajkin je druhý na padesátce.

Vojvodin se na olympiádu nekvalifikoval

Pozitivní dopingový test měl i další chodec Alexej Vojvodin, který se ale na olympiádu nekvalifikoval.

O řadu medailových kandidátek přišla ruská výprava minulý týden. Suspendovány byly elitní běžkyně - dvojnásobná mistryně světa v běhu na 1500 metrů Taťjana Tomašovová a halová světová šampionka a rekordmanka Jelena Sobolevová, držitelka letošních nejrychlejších časů na 800 a 1500 metrů, a také mistryně Evropy v hodu diskem, stříbrná z MS a vedoucí žena letošních světových tabulek Darja Piščalnikovová.

Zastavenou činnost má i bývalá světová rekordmanka v hodu kladivem Gulfija Chanafejevová a další špičková běžkyně Julija Fomenková. Závodit nesmějí také Světlana Čerkasovová a Olga Jegorovová, které nefigurovaly v nominaci pro Peking.

Reklama