Hlavní obsah

CAS: Evropské kluby nemusejí uvolnit fotbalisty na olympiádu

PEKING

Evropské fotbalové kluby nemusejí uvolnit fotbalisty na olympiádu v Pekingu. Ve středu o tom rozhodla Mezinárodní sportovní arbitráž CAS, ke které se odvolalo trio celků Barcelona, Werder Brémy a Schalke. Olympijský turnaj tak přijde o trojici hráčů Lionel Messi, Diego a Rafinha.

Článek

Kluby se k arbitráži odvolaly poté, co jim mezinárodní fotbalová federace nařídila, aby hráče na OH pustily. Messimu (Barcelona), Diegovi (Brémy) i Rafinhovi (Schalke) je totiž méně než 23 let a podle FIFA tak bylo povinností klubů fotbalisty uvolnit.

Celky argumentovaly tím, že hráče potřebují v úvodu nové sezóny. Barcelonu a Schalke totiž čeká během olympijského turnaje předkolo Ligy mistrů a případný neúspěch by je připravil o milióny z prestižní soutěže.

Blattera verdikt zklamal, ale respektuje ho

Generální sekretář CAS Matthieu Reeb agentuře AP řekl, že tříčlenná arbitrážní komise rozhodla ve prospěch klubů kvůli tomu, že olympiáda není v kalendáři FIFA a protože nejsou důkazy, že by kluby byly zavázány fotbalisty na hry uvolnit. Reeb dodal, že ostatním klubům nic nebrání v tom, aby se proti nominaci svých hráčů také odvolaly a získaly tak fotbalisty z Pekingu zpět.

"Jsme překvapeni a zklamáni, ale rozhodnutí respektujeme," reagoval na verdikt CAS prezident FIFA Sepp Blatter. "Přesto však kluby prosím: pusťte hráče na olympiádu. Byl by to akt solidarity a harmonie s olympijským duchem," dodal.

Naopak zcela jasně se proti rozhodnutí CAS postavil trenér argentinské reprezentace Sergio Batista. Kouč plánuje, že Messiho zařadí do sestavy pro čtvrteční zápas s Pobřežím slonoviny. "Chce za nás hrát a já věřím, že tady bude až do konce turnaje," prohlásil.

Schalke pohrozilo Rafinhovi soudem

Zatímco Messi čekal na svolení od klubu a rozhodnutí CAS, dvojice Brazilců se přes zákaz klubů zapojila do přípravy týmu na hry v Pekingu. Rafinhovi vedení Schalke dokonce pohrozilo soudem a pokutou 25 000 eur za každý den absence.

Podle generálního manažera Herthy Berlín Dietera Hoenesse, jehož tým nechce na olympiádu pustit Srba Gojka Kačara, však stále existuje šance, že by se bundesligoví fotbalisté na turnaji představili. Spolu s Brémami a Schalke se prý dohodli, že pokud národní svazy splní podmínky klubů, hráče do Pekingu pustí. Kluby v takovém případě požadují, aby svazy po dobu olympiády místo nich hráče platily, navíc týmům za uvolnění fotbalistů zaplatily a zajistily pojištění v případě zranění.

Olympijského turnaje, který začne ve čtvrtek, se účastní hráči do 23 let a každý tým může povolat tři starší fotbalisty.

Reklama

Související témata: