Hlavní obsah

Američtí cyklisté se omluvili za roušky při příletu do Číny

PEKING

Američtí cyklisté Michael Friedman, Sarah Hammerová, Bobby Lea a Jennie Reedová se omluvili pořadatelům olympiády v Pekingu, že do čínské metropole přiletěli s rouškami na nose a ústech. Podle vedení americké výpravy uznali, že jejich jednání by mohlo být chápáno jako provokace, a proto poslali organizačnímu výboru BOCOG omluvný dopis.

Článek

"Svého činu litují, protože pochopili, jak se Čína a organizátoři mohou na gesto dívat," řekl ve středu agentuře Reuters funkcionář amerického olympijského výboru Jim Scherr. "Udělali jsme to kvůli svému zdraví. Rozhodně jsme nechtěli, aby to vyznělo jako politické gesto nebo kritika životního prostředí v Pekingu. Neměli jsme v úmyslu nikoho urazit," napsali cyklisté v dopise.

Podle něj rozdaly americkým sportovcům roušky příslušné svazy, národní olympijský výbor s tím neměl nic společného. "Zhruba dvě stovky sportovců dostaly od svých federací roušky. Doufám, že je nebudou potřebovat," dodal Scherr.

Smog v Pekingu je před olympiádou velkým strašákem sportovců. Šéf lékařské komise Mezinárodního olympijského výboru Arne Ljungqvist však před pár dny uvedl, že kvalita vzduchu nezpůsobí v Pekingu sportovcům ani návštěvníkům zdravotní problémy.

Jedinou výjimkou mohou být lidé již trpící nějakými obtížemi, například astmatem. Hlavní lékař české výpravy Jaroslav Větvička ovšem ČTK řekl, že začátkem týdne byla situace v Pekingu tak špatná, že ze zdravotnického hlediska vyžadovala nošení respirátoru.

Reklama

Související témata: