Hlavní obsah

Do vedení MOV byla poprvé zvolena muslimka

V nejužším vedení Mezinárodního olympijského výboru je poprvé v historii muslimka. Do patnáctičlenného výkonného výboru byla ve čtvrtek v Pekingu zvolena Maročanka Naval Mutavakelová, olympijská vítězka v běhu na 400 metrů překážek z Los Angeles 1984.

Článek

Bývalé atletce usnadnili cestu ke zvolení další kandidáti Richard Carrión z Portorika a Brit Craig Reedie, kteří z boje odstoupili, aby bylo zaručeno, že se do výkonného výboru dostane žena. Mandát totiž skončil dosavadní místopředsedkyni Gunille Lindbergové a hrozilo, že ve vedení MOV nebude žádná její nástupkyně. Carrión pak porazil Reedieho a uhájil svůj post v exekutivě.

Šestačtyřicetiletá Mutavakelová obdržela ve volbě 85 hlasů, dvanáct hlasujících bylo proti. "Je to čest být členkou téhle velké rodiny. Díky za důvěru, kterou jsme mi projevili," uvedla Maročanka, která je v MOV deset let a byla rovněž první muslimskou členkou. Dosud působila v různých komisích, nejdůležitější úlohu plnila v roce 2005, kdy vedla komisi, která hodnotila kandidáty na pořádání letních her 2012.

Lindbergovou vystřídal ve funkci Číňan Jü Caj-čching, který se stal jedním ze čtyř místopředsedů. Dalšími novými členy výkonného výboru se stali šéf světového hokeje Švýcar Rene Fasel, jenž na postu zástupce zimních sportů vystřídal předsedu Mezinárodní bruslařské unie Itala Ottavia Cinquantu, a Frankie Fredericks. Bývalý namibijský sprinter je novým předsedou komise sportovců, jejímž členem je i světový rekordman v hodu oštěpem Jan Železný.

Dosavadní šéf komise sportovců, kterou vedl devět let, se stal stálým členem MOV. Spolu s ním byl ve čtvrtek jako člen MOV představen také Turek Ugur Erdener, jenž bude zastupovat mezinárodní sportovní federace.

Složení výkonného výboru MOV:
Předseda: Jacques Rogge (Belgie)
Místopředsedové: Lambis Nikolau (Řecko), Čiharu Igaka (Japonsko), Thomas Bach (Německo), Jü Caj-čching (Čína, nově)
Členové: Denis Oswald (Švýcarsko), Mario Vazquez Rana (Mexiko), Rene Fasel (Švýcarsko, nově), Naval Mutavakelová (Maroko, nově), Richard Carrión (Portoriko, nově), Ser Miang (Singapur), Mario Pescante (Itálie), Sam Ramsamy (JAR), Gerhard Heiberg (Norsko), Frank Fredericks (Namibie, nově)

Reklama