Hlavní obsah

Brazílie s Argentinou i s hvězdami na úvod OH vydřely těsné výhry

PEKING

Fotbalisté Brazílie vstoupili do olympijského turnaje těsnou výhrou 1:0 nad Belgií, když ji zachránil jedenáct minut před koncem jedinou brankou Hernanes. Další spolufavorit a obhájce triumfu z Atény Argentina zase zdolala Pobřeží slonoviny 2:1, ale také se hodně nadřela, když až v 86. minutě rozhodl střídající Acosta.

Článek

Brazilce do utkání s Belgičany přivedl jako kapitán slavný Ronaldinho a kouč Carlos Dunga na trávník nakonec poslal i záložníka Diega a beka Rafinhu, přestože mezinárodní sportovní arbitráž CAS ve středu rozhodla o tom, že je jejich kluby nemusejí na hry uvolnit. Argentinci zase nasadili Messiho navzdory mohutným protestům Barcelony.

Šéfové katalánského klubu ale nakonec našli s argentinským svazem, který na Messiho účasti trval, společnou řeč. Součástí dohody je vyřešení pojistky pro případ Messiho zranění a také skutečnost, že Messi nebude v sezoně uvolňován na přátelská utkání Argentiny.

Právě Messi byl strůjcem argentinského triumfu: o první gól těsně před poločasem se postaral sám, Afričané odpověděli krátce po přestávce přesnou Cissého hlavičkou, ovšem čtyři minuty před vypršením normální hrací doby po nahrávce další hvězdy Riquelmeho vypálil právě Messi a přesnou dorážkou se blýskl střídající Acosta.

"Kanárky" z Brazílie, kteří v Číně usilují o první olympijský triumf, vedl do první bitvy s Belgií jako kapitán dvojnásobný nejlepší hráč světa Ronaldinho. Favorit se také dlouho nemohl přes pozornou belgickou defenzivu prosadit, klíčovým momentem pro celé utkání bylo zřejmě vyloučení belgického kapitána Kompanyho v 72. minutě.

Bez něj obrana dokázala brazilskému náporu čelit už jen sedm minut, pak se ve vápně uvolnil Hernanes a ranou do šibenice zajistil Brazílii vstupní výhru. Oslabená Belgie už na remízu nedosáhla, dvě minuty před koncem navíc přišla o druhého vyloučeného Fellainiho, jenž verdikt rozhodčího dlouho nemohl pochopit.

Dvě penalty pro Italy

Sudí na sebe upozornil i v duelu dalšího spolufavorita Itálie s Hondurasem. Slovinský rozhodčí Skomina proti Hondurasu nařídil dvě penalty a díky tomu Italové už v 52. minutě vedli o tři branky. Z pokutového kopu mohl snížit i Honduras, ale Pavon osm minut před koncem neuspěl a nezmírnil tak prohru svého týmu.

Loňští evropští šampioni do 21 let z Nizozemska vstoupili do turnaje bezbrankovou remízou s Nigérií a navíc v nastaveném čase ještě přišli o vyloučeného záložníka Sna. Domácí Čína také zahájila remízou, kterou v souboji s outsiderem z Nového Zélandu zařídil dvě minuty před koncem Fang Čuo. To už vyčerpaní hráči Nového Zélandu hráli dlouho o deseti, protože ještě před poločasem se ze hřiště poroučel vyloučený Old. Celkem dnes vidělo červenou kartu pět fotbalistů.

Skupina A (Šanghaj):
Austrálie - Srbsko 1:1 (0:0).
Branky: 69. Zadkovich - 79. Rajkovič.
Pobřeží slonoviny - Argentina 1:2 (0:1)
Branky: 53. Cissé - 43. Messi, 86. Acosta.
Skupina B (Tchien-ťin):
Japonsko - USA 0:1 (0:0)
Branka: 47. Holden.
Nizozemsko - Nigérie 0:0
ČK: 90+2. Sno (Nizozemsko).
Skupina C (Šen-jang):
Brazílie - Belgie 1:0 (0:0)
Branka: 79. Hernanes. ČK: 72. Kompany, 88. Fellaini (oba Belgie).
Čína - Nový Zéland 1:1 (0:0)
Branky: 88. Fang Čuo - 53. Brockie. ČK: 39. Old (Nový Zéland).
Skupina D (Čchin-chuang-tao):
Honduras - Itálie 0:3 (0:2)
Branky: 41. Giovinco, 45. Rossi z pen., 52. Acquafresca z pen.
Korea - Kamerun 1:1 (0:0)
Branky: 68. Pak Čo-jong - 81. Mandjeck. ČK: 90. Baning (Kamerun).

Reklama

Související témata: