Hlavní obsah

Budou to výjimečné narozeniny, myslí si Federer

PEKING

Největší sál pro tiskové konference v hlavním pekingském středisku pro média byl napěchován na maximum. Přes 200 žurnalistů se tísnilo u dveří, seděli v uličkách. Čekalo se na jednu z největších hvězd olympijského turnaje - švýcarského tenistu Rogera Federera. „Dvacet minut v angličtině, pak deset minut pro švýcarská média,“ vyhlašuje moderátorka tiskové konference a na nasazenou jedničku tenisového turnaje prší jedna otázka za druhou.

Článek

Černovlasý sympaťák trpělivě popisoval své dojmy i z nepříjemného faktu - jeho období kralování na světovém žebříčku končí, střídá ho Španěl Rafael Nadal. Federer si ale tím náladu kazit nenechal. „Teď je tu olympiáda, o žebříček se začnu zajímat až po ní,“ přesvědčoval Švýcar.

Hlavně neupadnout

Hry pro něj začnou nejkrásnějším možným způsobem - při slavnostním zahájení opět po čtyřech letech  ponese švýcarskou vlajku. Na den přesně při svých 27. narozeninách. „Takhle výjimečný zážitek jsem při narozeninách ještě neměl. Ani nevím, co by ho mohlo překonat. Snad jen, kdyby se mi při příštích narodilo dítě,“ usmíval se. „Ale to zatím nemám v plánu,“ rychle dodal. Pod smrští blesků si zachoval úsměv i při dotazu, co by si k narozeninám přál. „Hlavně to, abych při nástupu s vlajkou neupadl,“ vtipkoval.

Na své výkony na olympiádě má rozpačité vzpomínky. Startoval v Sydney i v Aténách, ani jednou na medaili nedosáhl. Před čtyřmi lety jel do Řecka jako favorit, ale senzační stopku mu vystavil český hráč Tomáš Berdych.

Přítelkyně je víc

Přesto má oboje hry spojené s příjemnou vzpomínkou. V Sydney se seznámil s tehdejší hráčkou Mirkou Vavrinecovou, s níž tvoří pár dodnes, v Aténách premiérově nesl vlajku své země. „Co bylo větším zážitkem? Asi setkání s přítelkyní. S ní už jsem osm let, zatímco s vlajkou jsem šel asi deset minut,“ smál se.

V prvním kole olympijského turnaje ho čeká Rus Tursunov, ze světové špičky v Pekingu nechybí téměř nikdo. „Je vidět, že prestiž olympiády mezi hráči stoupá,“ liboval si Federer a za svoji největší olympijskou vzpomínku z dětství označil triumf krajana Marka Rosseta v Barceloně.

Reklama