Hlavní obsah

OBRAZEM: Zahájení Her XXIX. olympiády

V pátek byly v Číně oficiálně zahájeny letní olympijské hry. Peking se chystal na oficiální start sportovního svátku, který měl být podle pořadatelů nejlepší a největší v historii. Tvůrci zahajovacího ceremoniálu své slovo splnili. Sport.cz vám přináší ohlédnutí za zahájením XXIX. olympijských her.

Článek

18:05 - Nad Pekingem se rozsvěcuje obrovský ohňostroj.

18:04 - Olympijský oheň je zapálen! 

Bývalý čínský gymnasta Li Ning zapaluje olympijský oheň na stadiónu Ptačí hnízdo v Pekingu.foto: Reuters/Gary Hershorn

18:02 - Li Ning obíhá ve vzduchu celý obvod olympijského stadiónu. Za ním se rozsvěcuje videoprojekce, na níž mohou diváci vidět záběry z pouti olympijského ohně až do Ptačího hnízda.

18:00 - Posledním členem je legendární čínský gymnasta Li Ning. Ten se nyní vznáší do výšky a brzy zapálí olympijský oheň.

Li Ning se v Národním stadiónu v Číně vznáší do vzduchu, aby zapálil olympijský oheň.foto: Reuters/David Gray

17:59 - Oheň již po dalších třech šťafetách docestoval až na pódium. Štafeta však stále pokračuje dál.

17:55 - Štafetu přebírá již třetí čínský medailista z předchozích olympijských her.

17:54 - Olympijský oheň se poprvé objevuje na Národním stadiónu.

17:52 - Na řadu přichází další olympijský symbol - Holubice míru. Symbol znázorňují tanečnice zkříženými pažemi nad hlavou. Přidávají se k nim i diváci.

17:50 - Za rozhodčí projev pronáší Huang Liping.

17:49 - Na řadu přichází pronášení slibů. Za sportovce slib pronáší s rukou na olympijské vlajce čínská stolní tenistka Zhang Yinning.

17:45 - Olympijská vlajka s pěti barevnými kruhy stoupá za zvuků olympijské hymny na jeden ze dvou stožárů. Na druhém je již připoutána rudá čínská vlajka.

17:44 - Od osmi sportovních legend převzali vlajku čínští vojáci, kteří ji nesou ke stožáru.

17:37 - Olympijskou vlajku přináší osm čínských významných sportovních postav. Čtyři ženy po pravé straně a čtyři muži vlevo.

Olympijská vlajka, kterou nese osm čínských sportovních legend při slavnostním zahájení OH v Pekingu.foto: Reuters/Mike Blake

17:37 - Prezident Číny Chu Ťin-tchao právě zahájil olympijské hry v Pekingu!

17:31 - Svou řeč nyní přednáští také Jacques Rogge.

Prezident MOV Jacques Rogge (vlevo) pronáší svůj proslov před zahájením olympijských her v Pekingu.foto: Reuters/David Gray

17:26 - Čínský starosta přednáší svůj projev.

17:25 - Na scénu nyní přicházejí prezident MOV Jacques Rogge a starosta Pekingu.

17:23 - Nad stadiónem opět vypukl ohňostroj.

17:20 - Čínští sportovci pomalu došli svůj okruh a připojili se ke všem dalším výpravám. Všichni nyní stojí uprostřed Národního stadiónu a vyčkávají, co se bude dít.

17:08 - Stadión Ptačí hnízdo vře. Basketbalista Jao Ming s vlajkou v rukou přivádí nejpočetnější výpravu celých Her - domácí Čínu. Hostitelská země vyšle do bojů 639 sportovců. Zastoupení budou mít Číňané ve všech olympijských odvětvích.

Čínští sportovci zdraví diváky při zahájení OH v Pekingu.foto: Reuters/Mike Blake

17:03 - Početnou německou výpravu přivádí na Ptačí hnízdo basketbalista Dirk Nowitzki.

16:55 - Potutelně se usmívající Roger Federer, který po olympijských hrách opustí post světové tenisové jedničky, přivádí jako vlajkonoš výpravu Švýcarska.

16:49 - Krátce po výpravě českých sportovců se představuje výprava Slovenska. Všech sedmapadesát členů přivádí vlajkonoška Elena Kaliská.

16:43 - Jako 162. výpravu přivádí na Národní stadión Štěpánka Hilgertová výpravu České republiky. Výpravu tvoří 134 českých sportovců.

Kajakářka Štěpánka Hilgertová nese státní vlajku v čele českých sportovců při zahajovacím ceremoniálu letních olympijských her.foto: ČTK/Roman Vondrouš Česká výprava na Národním stadiónu v Číně při zahájení OHfoto: <a href="http://www.reuters.cz/">Reuters</a>/Adrees Latif

16:37 - V šedých sakách s kravatou tradiční oranžové barvy se divákům představuje všech 245 sportovců Nizozemska.

16:27 - Hned za Ruskem nastupuje jeden z největších konkurentů v boji o celkový počet cenných kovů - Spojené Státy Americké. Američtí sportovci jsou vítáni také svým prezidentem Georgem W. Bushem.

Výprava Spojených Států Amerických při zahájení olympijských her.foto: Reuters/David Gray

16:25 - Na plochu nastupuje jedna z nejsilnějších výprav celých Her. Ruští sportovci, kterých je na ploše 468, mávají svými klobouky na pozdrav. Vítá je i ruský předseda vlády, Vladimír Putin.

Výprava ruských sportovcůfoto: Reuters/Mike Blake

16:18 - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy vstává a vítá své krajany, kteří se právě objevili na ploše Ptačího hnízda.

Výprava Franciefoto: Reuters/Mike Blake

16:14 - Na olympijském Národním stadiónu se právě objevuje přes třista členů výpravy Velké Británie. Ostovní stát patří k nejúspěšnějším zemím historie olympijských her.

16:12 - Poečetnější skupinu tvoří reprezentanti Argentiny. I zástupci tohoto jihoamerického státu zdraví diváky v ochozech.

16:10 - V poklidu kráčí Národním stadiónem v Číně sportovci dalších zemí.

15:50 - V tradiční žluto-červené kombinaci přichází Španělé, které z tribuny zdraví korunní princ Felipe s princeznou Letizií. Španělsko prožívá úspěšné léto, fotbalisté triumfovali na ME, slavnou cyklistickou Tour de France vyhrál Carlos Sastre a Rafael Nadal se zanedlouho stane tenisovou jedničkou.

15:45 - Další a další výpravy procházejí Národním stadiónem, právě je to velká výprava Kanady.

Kanadská výprava se zdraví diváky na Národním stadiónu v Číně.foto: Reuters/Aly Song

15:35 - Hlasitě je vítána i výprava Kuby. Kamery si vybírají překážkáře Robblese.

15:30 - S veselou v zelených oblečcích přichází 290 sportovců Brazílie.

15:23 - Bouřlivé ovace vyvolal příchod Tchaj-wanu. Stejně je tomu hned vzápětí v případě Hong-Kongu.

15:20 - Za Vanuatu přicházejí Izraelci. Atentát na jejich sportovce byl smutným mementem olympiády v Mnichově 1972.

Izraelská olympijská výprava během zahájení OH v Pekingufoto: Reuters/Kai Pfaffenbach

15:19 - Ve žlutočerných oblecích přicházejí jamajští sportovci, kteří mají ambice zejména v atletických sprintech.

15:19 - Oheň XXIX. olympijských her zapálí čínská gymnastická legenda Li Ning. Informaci přinesla v průběhu zahajovacího ceremoniálu agentura Reuters.

15:17 - Zahájení sledují i vysocí politici, mimo jiné i monacký kníže Albert, ruský předseda vlády Vladimír Putin nebo prezident USA George Bush.

Monacký kníže Albert a jeho přítelkyně Charlene Wittstocková během zahájení olympijských her v Pekingufoto: Reuters/Eric Gaillard

Americký prezident George W. Bush s ruským předsedou vlády Vladimírem Putinem (vlevo) během zahájení OH v Pekingu.foto: Reuters/Eric Gaillard

15:10 - Jednotlivé reprezentace jdou v pořadí podle čínské abecedy. Češi přijdou na řadu až jako 162. v pořadí, vlajku ponese kajakářka Štěpánka Hilgertová. Obě Guiney, Jemen, Malta. Ti jsou v úvodu dlouhého hada sportovců.

15:07 - Začíná další díl ceremoniálu. Bude zahájeno defilé účastníků her. Olympijských her se zúčastní sportovci z 204 zemí místo předpokládaných 205. Na poslední chvíli byla ze zahajovacího ceremoniálu a celých her vyloučena minivýprava sultanátu Brunej, neboť své dva sportovce do uzávěrky tamní olympijský výbor nepřihlásil.

Hlasatelé vyzvali publikum, aby uvítalo sportovce. Jako první tradičně vycházejí reprezentanti Řecka, které ve slušivém bílém obleku přivádí s vlajkou judista Ilias Iliadis.

Řečtí sportovci jako tradičně zahájili slavnostní defilé olympijských výprav.foto: Reuters/Mike Blake

15:02 - Tribuny bouřlivě zdraví čínskou popovou hvězdu Liou Chuana a Sarah Brightmanovou, kteří jsou na vrcholu glóbu. Zpívají píseň, speciálně složenou pro OH v Pekingu. Brightmanová byla i u zahájení olympiády v Barceloně v roce 1992.

Čínská popová hvězda Liou Chuan a Sarah Brightmanová na vrcholu glóbu během zahájení OHfoto: Reuters/David Gray

15:00 - Ze středu stadiónu vyjíždí osmnáctimetrový glóbus, jenž váží 16 tun. Má symbolizovat Zemi a připomenout čínské úspěchy v dobývání kosmu. Po glóbu běhá 58 tanečníků.

Kosmonout během zahájení OHfoto: Reuters/Kai Pfaffenbach

14:58 - Děti na ploše si dávají na záda školní aktovky. A mávají jeřábům, letícím na promítací ploše nad stadiónem.

14:53 - Další díl je věnován ekologii. Ta bývá v Číně považována za velký problém. Plocha se zaplnila 2008 frekventanty škol ze Šao-lingu a předvádějí cvičení bojového umění.

Ukázky čínského bojového umění během slavnostního zahájení OH v Pekingufoto: Reuters/Kai Pfaffenbach

14:50 - Tanečníci prezentují v Číně velice populární umění Tai-Či.

14:46 - Vystupující mají na těle osvětlení a vytvářejí iluzi rozzářených hvězd. Ze světýlek vytvořili obraz letící holubice. Tanečníci uprostřed stadiónu vytvořili blikající Ptačí hnízdo, nad nímž se vznášela malá holčička.

Jeden z výjevů při slavnostním zahájení olympijských her v Pekingufoto: Reuters/David Gray

14:44 - Svitek na ploše Ptačího hnízda nyní hraje všemi neónovými bravami.

14:43 - Zní muzika z bílého klavíru, na nějž se svým učitelem hraje pětiletá dívenka.

14:41 - Na ploše vyrostlo 32 dračích sloupů trůnního sálu císařského paláce v pekingském Zakázaném městě.

Sloupy symbolizující císařský palác při slavnostním zahájení olympijských her v Pekingufoto: Reuters/Mike Blake

14:37 - Na podložce probíhají proměny pěti obrazů mistrovských děl z posledních pěti dynastií.

Jeden z výjevů při slavnostním zahájení olympijských her v Pekingufoto: Reuters/Mike Blake

14:30 - Velký svitek se vrací, připlouvá s tanečnicí ve žlutém. Evropa byla kdysi s Evropou propojená "hedvábnou stezkou". Kompas je dalším čínským vynálezem, který se rozšířil po celém světě.

Jeden z výjevů slavnostního zahájení olympijských her v Pekingufoto: Reuters/Kai Pfaffenbach

14:28 - Další připomínku z čínské historie přináší čtveřice loutek na vyvýšeném podiu.

14:25 - Diváci nyní sledují připomínku Velké čínské zdi, jednomu z nejznámějších symbolů Číny. V dobách největší slávy měřila 6700 km. Všechny zdraví 897 tanečníků.

14:22 - Na scéně je připomínka dalšího z čínských vynálezů - knihtisku. Ten v Číně vznikl už v 6. století našeho letopočtu.

14:21 - Na ploše jsou v historických krojích žáci a následovníci Konfúcia, kteří předčítají z bambusových svitků.

Jeden z výjevů slavnostního zahájení olympijských her v Pekingufoto: Reuters/Dylan Martinez

14:19 - Na svitku jsou promítány předměty z dávných vykopávek. Nyní se svitek zvedá a uhasíná.

14:14 - Na ploše je roztahován obří svitek, obraz v jeho středu má 22 metrů. Na něm se pohybují tanečníci za zvuků tradičního čínského nástroje.

14:13 Další pyrotechnické efekty připomínají jeden z čínských vynálezů - střelný prach. Na obrazovkách běží video s tradiční výrobou papíru.

14:12 - Stadiónem zní čínská hymna, hraje vojenský orchestr. Zároveň je vztyčována čínská vlajka.

Čínská vlajka stoupá vzhůru na stožár za dozoru vojáků při slavnostním zahájení olympijských herfoto: Reuters/Jerry Lampen

14:10 - Přinášena je čínská vlajka. Drží ji děti všech 56 etnik z území Číny. K tomu zpívá devítiletá holčička.

Děti představující jednotlivé národy žijící v Číně při slavnostním zahájení olympijských herfoto: Reuters/Mike Blake

14:08 - Na plochu se snáší dvacet dívek a začíná přehlídka čínské historie. Pět bílých olympijských kruhů se pomalu vznáší.

Svítící olympijské kruhy na Národním stadionu v Pekingu při slavnostním zahájení herfoto: Reuters/Gary Hershorn

14:06 - Nad stadiónem opět září ohňostroj, plochu opouštějí bubeníci.

14:01 - Bubeníci zdraví všechny citáty čínského učence Konfúcia. Přijeli přátelé z daleka, jsme šťastni. Pozdrav hostům z celého světa.

14:00 - Nad stadiónem se rozzářil velkolepý ohňostroj a ceremoniál začal!

Pohled z útrob Národního stadionu v Pekingu při zahájení olympijských her foto: Reuters/Gary Hershorn

13:59 - Běží odpočet posledních sekund do začátku oficiálního zahájení.

13:58 - Bubeníci s pomocí speciálního nasvětlení na ploše stadiónu vytvářejí blikající tvary. Hlediště hýří barvičkami z baterek, které diváci dostali.

Bubeníci při zahájení olympijských her v Pekingufoto: Reuters/Kai Pfaffenbach

13:55 - Na stadiónu je i bývalý dlouholetý předseda MOV Juan-Antonio Samaranch.

13:53 - Čínští diváci vytvářejí červenými šátky zvláštní mexickou vlnu. Na ploše je 2008 bíle odděných lidí s bubny. Moderátoři zahájení před začátkem nacvičovali s diváky, kdy mají svítit baterkou, kdy použít bubínek, nebo mávat čínskou vlajkou, kdy zase olympijskou nebo hedvábným šátkem. To vše našli v tašce na sedadle. Nejobtížnější bylo nacvičit pohyb rukou, znázorňující let ptáka.

Pohled na útroby Národního stadionu v Pekingu při finálním odpočtu zahájení olympijských herfoto: <a href="http://www.reuters.cz/">Reuters</a>/Tim Wimborne

13:51 - Na stadiónu je prezident Číny Chu Ťchin-tchao, kterého zdraví zaplněné hlediště. Právě vyhrává protokolární orchestr.

13:45 - Slavnostní zahájení se blíží, stadión byl už dvě hodiny před zahájením téměř zaplněný.

13:25 - Během zahájení bude uzavřené hlavní pekingské letiště. Ceremoniál by měly sledovat čtyři miliardy televizních diváků po celém světě.

13:15 - Na stadiónu už běží program, podle posledních předpovědí by během ceremoniálu nemělo pršet.

13:00 - Zhruba dvacítka členů duchovního hnutí Falun Gong od čtvrtečního večera protestuje před čínskou ambasádou v Praze proti porušování lidských práv v Číně. Demonstrace je poklidná, večer se protestující pokusí předat zástupcům čínského velvyslanectví dopis s peticí.

12:30 - Čínští představitelé se snažili omezit množství zplodin, do ulic smí vyjet jen polovina obvyklého množství aut, dočasně byl přerušen provoz některých továren v Pekingu. Situace se ale zlepšila jen mírně.

12:15 - Podle České televize je okolí stadiónu, na němž proběhne zahájení OH, plné policistů. Ti pečlivě prohledávají návštěvníky.

11:45 - Na olympijské zahájení se chystají i zástupci médií, fotografové si vybírají nejlepší pozice na zachycení večerního ohňostroje v Pekingu.

Fotografové se chystají na zahájení olympijských her.foto: ČTK/AP/Petr David Josek

11:00 - Mezinárodní organizace Reportéři bez hranic (RSF) v pátek v Pekingu asi na deset minut přerušila vysílání místní rozhlasové stanice a odvysílala vlastní vstup, v němž vyzvala Čínu k propuštění politických vězňů. RSF uskutečnila pirátské vysílání na protest proti čínské cenzuře médií zhruba dvanáct hodin před dnešním zahájením letních olympijských her v Pekingu.

10:30 - V pátek je Peking zahalen do smogu a předpověd není příznivá ani pro večerní zahájení. Podmínky by mohl vylepšit očekávaný déšť.

Pekingské budovy skryté v závoji smogu.foto: ČTK/AP/ČTK/AP

10:00 - Pořadatelé slibují velkolepou třiapůlhodinovou show. Mělo by se jí zúčastnit 73 českých sportovců. Za vlajkonoškou Štěpánkou Hilgertovou obejdou čestné kolečko na Národním olympijském stadiónu například basketbalistky, kompletní tým tenistů, někteří atleti, střelkyně Lenka Marušková nebo stolní tenista Petr Korbel.

V případě přetrvávajících problémů s ramenem Štěpánky Hilgertové ponese českou vlajku při zahájení jachtařka Lenka Šmídová.foto: Právo/Petr Hloušek

Na stadión nastoupí výpravy 204 zúčastněných států za zvuků skladby, kterou složil držitel Oskara Tchan Tun a využil v ní zvuků 2500 let starých zvonů. Pořadí zemí bude určeno podle počtu tahů v prvním znaku čínsky napsaného názvu země. Češi mají jedenáct čárek, takže půjdou jako 162. v pořadí.

Podoba ceremoniálu je přísně střeženým tajemstvím stejně jako se tradičně do poslední chvíle utajuje totožnost osoby, která zapálí olympijský oheň. Na veřejnost však minulý týden proniklo zhruba minutové video se záběry z jedné ze zkoušek, které odvysílala korejská televize.

Na záznamu sice nebylo zachyceno zapálení olympijského ohně, ale televize prozradila, že na stadión přezdívaný Ptačí hnízdo přistane zlatý pták fénix.

Na vyprodaných tribunách bude 90 000 diváků, ceremoniál by měl začít přesně ve 14:08 SELČ. Vzhledem k politické situaci v Číně se řada státních představitelů rozhodla slavnostní zahájení her bojkotovat, v hledišti však budou například americký prezident George Bush, francouzská hlava státu Nicolas Sarkozy nebo ruský premiér Vladimir Putin.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy hovoří ke francouzským sportovcům v olympijské vesnici Pekingu.foto: Reuters/Thomas Coex

Reklama