Hlavní obsah

Před OH dopoval už dvanáctý ruský sportovec, běžec Usov

PEKING

S olympiádou v Pekingu se kvůli dopingu rozloučil další ruský atlet. Po pozitivním nálezu na zakázaný carphedon byl v pátek z týmu vyloučen závodník v běhu na 3000 metrů překážek Roman Usov. Celkem jde o dvanáctého ruského sportovce, jehož dopingový prohřešek vyšel najevo krátce před hrami, z toho devět kvůli užívání nepovolených prostředků přišlo o olympijskou nominaci.

Článek

Třicetiletý Usov měl podle ruských médií pozitivní test minulý měsíc na národním šampionátu v Kazani. Ruská atletická federace se k případu účastníka MS, ME i minulých OH v Aténách s osobním rekordem 8:23,90 odmítla vyjádřit, dokud nebude znám výsledek analýzy B vzorku.

Vedle Usova mělo během posledního týdne před hrami pozitivní dopingový nález duo chodců Vladimir Kanajkin a Valerij Borčin, kterým v těle našli EPO. Stejně dopadl i jejich kolega Alexej Vojvodin, který se ale na olympiádu nekvalifikoval.

Ještě předtím mezinárodní atletická federace IAAF suspendovala sedm atletek. Mezi nimi byly i dvojnásobná mistryně světa v běhu na 1500 metrů Taťjana Tomašovová, halová světová šampionka a rekordmanka Jelena Sobolevová, držitelka letošních nejrychlejších časů na 800 a 1500 metrů, a také mistryně Evropy v hodu diskem, stříbrná z MS a vedoucí žena letošních světových tabulek Darja Piščalnikovová.

Zastavenou činnost mají i bývalá světová rekordmanka v hodu kladivem Gulfija Chanafejevová a další špičková běžkyně Julija Fomenková. Závodit nesmějí také Světlana Čerkasovová a Olga Jegorovová, které v nominaci pro Peking nefigurovaly.

K atletickým dopingovým hříšníkům se navíc přidal i Vladimir Gusev, kterého z týmu vyřadil ruský cyklistický svaz. Gusev sice neměl pozitivní dopingový nález, před dvěma týdny byl však propuštěn stájí Astana, protože interní antidopingové testy vykázaly abnormální hodnoty.

Šéf lékařské komise MOV Arne Ljungqvist s odkazem na množství ruských dopingových případů dokonce naznačil, že by mohlo jít o organizovaný doping. Ruský olympijský výbor se však proti podobným obviněním ohradil s tím, že jde pouze o pokus poškodit jméno ruského sportu.

Reklama

Související témata: