Hlavní obsah

Krátce po zahájení OH oznámilo Řecko, že dopoval atlet Gusis

ATÉNY

O první dopingový případ po zahájení olympijských her se postaralo Řecko. Tamní státní televize v pátek večer uvedla, že pozitivní test na steroid methyltrienolon měl sprinter Anastásios Gusis, jenž měl v Pekingu závodit na trati 200 metrů.

Článek

Devětadvacetiletý atlet, který byl loni na dvoustovce osmý na mistrovství světa v Ósace, byl pozitivně testován řeckou antidopingovou agenturou ESKAN před odletem na předolympijské soustředění do Japonska.

Řecký olympijský výbor v pátek uvedl, že jeden z olympioniků měl "abnormální" výsledek testu a nyní se analyzuje druhý vzorek. "Další prohlášení poskytneme až po kontrole vzorku B," uvedl olympijský výbor.

Gusisův případ těsně před zahájením soutěží na hrách připomněl čtyři roky starý aténský skandál atletů Konstantise Kenterise a Ekaterini Thanuové. Velké naděje tehdejší pořadatelské země se ještě před startem vyhýbaly dopingovým testům a byly následně z her vyloučeny.

I před OH v Pekingu se v souvislosti s řeckými sportovci často mluví o podvádění. V červnu Mezinárodní vzpěračská federace potrestala jedenáct Řeků na dva roky za pozitivní test na steroid methyltrienolon. Tradiční vzpěračské velmoci tak zbyli pro OH pouze čtyři reprezentanti.

Kolébka olympijských her také kvůli dopingu přišla o plavce Jannise Drymonakose, veslaře Jannis Tsamise a nejmenovaného boxera.

Reklama

Související témata: