Hlavní obsah

Obhájkyně zlata Američanky ve fotbalovém turnaji poprvé vyhrály

PEKING

Fotbalistky Spojených států amerických získaly na olympijských hrách v Číně první body. Obhájkyně zlata z Atén dokázaly napravit zaváhání z úvodního zápasu skupiny G a v dnešním duelu porazily Japonsko 1:0. I v dalších utkáních se dařilo favoritkám, s předstihem si zajistily postup do čtvrtfinále zatím suverénní Norky a účast mezi elitní osmičkou by neměla uniknout už ani Němkám, Brazilkám, Kanaďankám a Číňankám. Právě dnešní vystoupení domácích hráček řídila česká sudí Dagmar Damková, která se účastní druhé olympiády v kariéře.

Článek

Američanky potřebovaly po překvapivé středeční porážce s Norkami bezpodmínečně bodovat, případný další nezdar by jim notně zkomplikoval očekávaný postup ze skupiny. Favoritky od začátku udávaly tempo utkání, za první poločas vyslaly třikrát více střel než Japonky. Uklidnění do amerických řad přinesla 27. minuta, kdy se gólově prosadila Lloydová a zaznamenala první branku svého týmu na turnaji.

Také spolufavoritky na zisk medaile Švédky si po středeční prohře nemohly dovolit další klopýtnutí. Seveřanky si proti Argentině od úvodního hvizdu vytvořily jasnou převahu a zdálo se, že je jen otázkou času, kdy svůj místy drtivý tlak promění ve vedoucí trefu.

Odpor snaživých soupeřek však Švédky zlomily až po necelé hodině hry. Sjogranová načechrala přímý kop na hlavu Fischerové a spoluhráčka české fotbalistky Pavlíny Ščasné z Malmö otevřela skóre. Vzápětí mohla zvýšit kapitánka Svenssonová, která však orazítkovala pouze tyč.

Ani Němky nezaváhaly

Rovněž Němky poprvé vyhrály, ale souboj s podceňovanou Nigérií rozhodně čekaly jednodušší. Největší favoritky her, které dvakrát za sebou vyhrály světový šampionát, se trápily až do 65. minuty, kdy ukončila německý střelecký půst na turnaji Stegemannová.

Předtím ale německá brankářka předvedla několik skvělých zákroků, díky nimž protáhla neprůstřelnost svého týmu na velkých turnajích už na osm zápasů. "Musely jsme bojovat, abychom našly náš herní rytmus. Chvíli trvalo, že jsme se přizpůsobily soupeři. Po změně stran jsme byly mnohem efektivnější," uvedla německá trenérka Silvia Neidová. Její svěřenkyně po hubeném vítězství s předstihem postoupili do čtvrtfinále.

Duel Čína - Kanada řídila Damková

Česká sudí Damková řešila hned při svém prvním vystoupení na letošních hrách složitou situaci. Krátce poté, co se Kanaďanky dostaly ve 34. minutě do vedení, přelstila jejich gólmanku Číňanka Sü Jüan a plzeňská rozhodčí správně posoudila, že míč, který se snažila jedna z kanadských obránkyň odvrátit, už přešel brankovou čáru. Zápas skončil 1:1.

Stříbrné medailistky z Atén Brazilky položily základ prvnímu vítězství v Číně už v úvodní půli. Nejprve se v duelu proti KLDR trefila Daniela a pojistku jihoamerickému triumfu přidala ve 23. minutě nejlepší světová fotbalistka současnosti Marta. Severokorejky stihly jen snížit. Postup do čtvrtfinále slaví po výhře nad Novým Zélandem i Norky, které zatím jako jediné neztratily ani bod.

Skupina E (Tchien-ťin):
Švédsko - Argentina 1:0 (0:0)
Branka: 57. Fischerová.
Kanada - Čína 1:1 (1:1)
Branky: 34. Sinclairová - 36. Sü Jüan.
Skupina F (Šen-jang):
Nigérie - Německo 0:1 (0:0)
Branka: 65. Stegemannová.
Brazílie - KLDR 2:1 (2:0)
Branky: 15. Daniela, 23. Marta - 90.+4 Sok Kum-i.
Skupina G (Čchin-chuang-tao):
USA - Japonsko 1:0 (1:0)
Branka: 27. Lloydová.
Nový Zéland - Norsko 0:1 (0:1)
Branka: 8. Wiiková.

Reklama