Hlavní obsah

Japonka Taniová získala pátou olympijskou medaili

I když japonská judistka Rjoko Taniová překvapivě vypadla v semifinále kategorie do 48 kilogramů, stala se nejúspěšnější judistkou historie olympijských her. Díky následné výhře v boji o bronz získala sedminásobná mistryně světa již svůj pátý cenný kov pod pěti kruhy. Po dvou stříbrech obhajovala letos triumfy ze Sydney a Atén.

Článek

Nástupkyní třiatřicetileté japonské legendy, která v devadesátých letech soutěžila ještě pod dívčím jménem Tamuraová, se stala Rumunka Alina Dumitruová. Ta nejprve zdolala na vazari Taniovou a ve finále si poradila i s Kubánkou Yanet Bermoyovou. Zápas o zlato trval pouhých 80 sekund, během nichž získala pětadvacetiletá Rumunka vazari a ipon.

První zlato mezi muži získal v kategorii do 60 kilogramů Korejec Čche Min-ho. Také on rozhodl o svém zlatu v souboji proti Rakušanu Ludwigu Paischerovi před časovým limitem. O deváté místo se dělil český reprezentant Pavel Petřikov, jenž v taktické bitvě neuspěl s pozdějším bronzovým medailistou Rišodem Sobirovem z Uzbekistánu.

Muži - do 60 kg:
Finále: Čche Min-ho (Kor.) - Paischer (Rak.) ipon,
o 3. místo: Houkes (Niz.) - Yekutiel (Izr.) ipon, Sobirov (Uzb.) - Dragin (Fr.) koka,
semifinále: Čche Min-ho - Houkes ipon, Paischer - Dragin ipon.
Konečné pořadí: 1. Čche Min-ho, 2. Paischer, 3. Houkes a Sobirov, 5. Yekutiel a Dragin, 7. Will (Kan.) a Fallon (Brit.), 9. Petřikov (ČR).
Ženy - do 48 kg:
Finále: Dumitruová (Rum.) - Bermoyová (Kub.) ipon,
o 3. místo: Taniová (Jap.) - Bogdanovová (Rus.) ipon, Paretová (Arg.) - Pak Ok-song (KLDR) vazari,
semifinále: Dumitruová - Taniová vazari, Bermoyová - Pak Ok-song ipon.
Konečné pořadí: 1. Dumitruová, 2. Bermoyová, 3. Taniová a Paretová, 5. Pak Ok-song a Bogdanovová, 7. Csernoviczká (Pol.) a Hormigová (Portug.).

Reklama