Hlavní obsah

Dopingová hříšnice Thanuová nesmí startovat na olympiádě

PEKING

Řecká sprinterka Ekaterini Thanuová, která se před čtyřmi lety na olympiádě v Aténách postarala o dopingový skandál, nesmí startovat na hrách v Pekingu. Rozhodl o tom Mezinárodní olympijský výbor.

Foto: www.nostos.gr

Řecká atletka Ekaterini Thanuová

Článek

Třiatřicetiletá Thanuová si účast v Pekingu vybojovala splněním B limitu při červnových závodech na Krétě a Řecká atletická federace ji navzdory dopingové minulosti na hry nominovala. O její účasti v Pekingu však musela rozhodnout disciplinární komise MOV, jehož vedení už před čtyřmi lety v Aténách prohlásilo, že o účasti Thanuové na budoucích hrách bude muset jednat. Tříčlenná komise se kauzou zabývala od čtvrtka a dnes MOV doporučila zakázat Thanuové start v Číně.

"Rozhodnutí je jasným signálem, že podle morálního kodexu olympijského výboru tento případ zostudil celé olympijské hnutí," citovala agentura Reuters mluvčí MOV Giselle Davisovou.

Thanuová označila verdikt MOV za svévolný a ilegální

Thanuová v oficiálním prohlášení označila verdikt MOV za svévolný a ilegální. "Tyto totalitní praktiky a rozhodnutí dělají ostudu sportovnímu duchu a olympijským ideálům, které se zrodily v mé zemi," uvedla řecká sprinterka, která plánuje pokračovat v kariéře.

Sprinterčin právník Nikos Kollias agentuře AP řekl, že Thanuová se proti verdiktu nehodlá odvolat. "Nebudeme rozhodnutí vzdorovat. Jediné, na čem teď záleží, je odškodné pro Ekaterini," prohlásil.

Dopingový skandál v Aténách měla řecká atletka na svědomí spolu s kolegou Kostasem Kenterisem. Před domácí olympiádou v roce 2004 zmeškali dopingový test kvůli fingované motocyklové nehodě. Oba dostali od Mezinárodní atletické federace IAAF dvouletý distanc a navíc jim hrozí další trest u civilního soudu za předstírání nehody.

Reklama