Hlavní obsah

Britská cyklistka Cookeová si dojela pro zlato v hustém dešti

Olympijský závod cyklistek s hromadným startem vyhrála za náročných podmínek v hustém dešti favorizovaná Britka Nicole Cookeová. Pětadvacetiletá jezdkyně ve spurtu po 126 kilometrech zdolala Švédku Emmu Johanssonovou, třetí skončila Italka Tatiana Guderzová. Česká republika v závodě zastoupení neměla.

Článek

Cookeová si vynahradila zklamání z minulé olympiády, kde dojela pátá. Zlato v závodu s hromadným startem získala jako první Britka v historii. Olympijským titulem ozdobila svou sbírku úspěchů, v níž jsou i dvě stříbra a jeden bronz ze světových šampionátů a prvenství ve Světovém poháru z let 2003 a 2006.

Po vítězství ocenila pomoc svých krajanek Sharon Lawsové a Emmy Pooleyové při naplňování přes rok starého plánu. "Je to přes dvanáct měsíců zpátky, co jsme vymýšlely, co dnes uděláme. Jely jsme jako tým, což byla nejlepší cesta k úspěchu," prohlásila Cookeová.

Britky se držely v čele pelotonu a Pooleyová v závěrečném kole zavelela k útoku, díky němuž byla dostižena Ruska Natalija Bojarská v samostatném úniku. Zároveň se pár kilometrů před cílem vytvořila skupinka, v níž byla právě pozdější vítězka. "Všechno šlo podle plánu a my z toho máme radost," řekla Lawsová, jež dojela až pětatřicátá.

Závod provázel hustý déšť

Cookeová vypadala v cíli zaskočena vlastním triumfem a po projetí cílem radostí vykřikla. "Byla jsem hrozně šťastná. Byla v tom spousta emocí, které musely ven. Dělala jsem tolik rámusu, protože si myslím, že to ke mně tak nějak patří," uvedla Cookeová.

Závod žen provázely odlišné podmínky než sobotní jízdu mužů, ochladilo se a především 66 závodnic zkrápěl po celou dobu hustý déšť. I to byl jeden z důvodů poklidného průběhu.

Závodit se pořádně začalo až při nájezdu do prvního ze dvou okruhů dlouhých 24 kilometrů u Velké čínské zdi, ale rozhodující akce přišla až přibližně dvanáct kilometrů před cílem. Dopředu vyrazila Guderzová a za ní se vydaly Dánka Serupová, Cookeová, Johanssonová a Rakušanka Soederová.

Náskok uhájily až do konce

Zhruba čtvrtminutový náskok uhájilo kvinteto závodnic až co cíle. V poslední pravotočivé zatáčce asi 500 metrů před cílem zaváhala Cookeová a zdálo se, že z boje o zlato vypadla. Malou ztrátu ale zlikvidovala a 250 metrů před cílem nastoupila k úspěšnému dlouhému sprintu. Hlavní skupinu přivedla do cíle na šestém místě velká favoritka Nizozemka Vosová. "Obvykle se mi v dešti daří, ale problém byl v tom, že bylo opravdu chladno. Čekala jsem teplejší počasí," uvedla Vosová.

S minutovou ztrátou na 38. místě dorazila obhájkyně titulu z Atén Australanka Carigganová. Legendární Francouzka Longová obsadila krátce před 50. narozeninami na své sedmé olympiádě 24. pozici, když na vítězku ztratila 33 vteřin. "Jeannie Longová je zcela výjimečnou sportovkyní a opravdovým zázrakem. Můžeme pouze obdivovat její houževnatost a odhodlání," vzdala jí přesto hold bronzová Guderzová, která ještě nebyla na světě, když Longová jela na své první olympiádě v Los Angeles 1984.

Výsledky - 126 km:
1. Cookeová (Brit.) 3:32:24, 2. Johanssonová (Švéd.), 3. Guderzová (It.) všechny stejný čas, 4. Soederová (Rak.) -4, 5. Villumsenová-Serupová (Dán.) -9, 6. Vosová (Niz.), 7. Doppmannová (Švýc.), 8. Brzezná (Pol.) všechny -21.

Reklama