Hlavní obsah

Rozplavby byly festivalem rekordů, Češi opět neuspěli

PEKING

Američtí plavci i bez odpočívajícího Michaela Phelpse vylepšili na olympijských hrách v Pekingu už v rozplavbě na 4x100 metrů volný způsob světový rekord. Nathan Adrian, Cullen Jones, Ben Wildman-Tobriner a Matt Grevers dosáhli času 3:12,23 minuty a dva roky staré maximum vylepšili o 23 setin. V druhé rozplavbě se pod hodnotu původního rekordu dostali také Francouzi, kteří stanovili evropské maximum časem 3:12,36.

Článek

Čeští plavci se nedočkali postupu ani ve druhém soutěžním dnu. Z trojice reprezentantů v neděli dosáhla nejlepšího umístění Petra Klosová, jež na znakařské stovce skončila 39. časem 1:03,36 minuty. Ve stejné disciplíně mužů obsadil Tomáš Fučík 41. místo v čase 57,29, Květoslav Svoboda na dvojnásobné kraulařské trati dohmátl jako 46. za 1:51,86. Nikdo z českého tria ani neatakoval národní maximum.

Vedle štafet byly rozplavby přehlídkou i dalších olympijských rekordů. Na stometrových tratích se o ně postarali znakaři Kirsty Coventryová ze Zimbabwe, jež časem 59,00 dokonce zaostala jen o tři setiny za světovým rekordem, a Američan Matt Grevers (53,41) i prsařka Leisel Jonesová z Austrálie (1:05,64). Čas Julije Jefimovové z Ruska 1:06,08 je zase evropským rekordem. Na volné čtyřstovce se na první místo olympijské historie posunula Italka Federica Pellegriniová (4:02,19).

Superrychlá nebyla jen mužská volná dvoustovka, na které se šetřil Phelps. Devět hodin po triumfu a světovém rekordu na dlouhé polohovce bylo jeho jediným cílem postoupit do dalšího kola. "Dnes večer šlo o to postoupit do zítřejšího semifinále, snažil jsem se uchovat si co nejvíc sil," řekl Phelps, který situaci kontroloval čtvrtým nejlepším časem.

Reklama