Hlavní obsah

Phelpsův sen o osmi zlatých málem zhatili francouzští kraulaři

PEKING

Americký plavec Michael Phelps získal druhou z plánovaných osmi zlatých medailí na olympijských hrách v Pekingu s velkým štěstím. Ve finále štafety na 4x100 metrů volný způsob totiž v pondělí kvarteto USA porazilo druhé Francouze jen o osm setin sekundy, o čemž rozhodl vynikajícím závěrem dvaatřicetiletý finišman Jason Lezak.

Článek

Lezak přitom ještě před obrátkou ztrácel na Alaina Bernarda téměř dva metry, přesto ho nakonec dokázal předstihnout. Francouz navíc krátce předtím přišel o svůj světový rekord na individuální kraulové stovce, jeho dosavadní maximum 47,50 sekundy totiž na prvním úseku štafety překonal Australan Eamon Sullivan o 26 setin.

Veterán Lezak nakonec po dramatickém souboji dohmátl o osm setin dříve a Phelps, který plaval první americký úsek, si mohl oddechnout: jeho sen o překonání sedmi zlatých medailí Marka Spitze z Mnichova 1972 žije dál. "To je neuvěřitelné," prohlásil poté, co ve vítězném gestu zvedl ruce nad hlavu. "Už jsem se začínal bát, ale nic lepšího než Jasonův finiš jsem snad ještě neviděl. Jeho posledních deset nebo patnáct metrů bylo prostě neskutečných," dodal obdivně.

Američané v pondělí překonali nedělní rekord svých náhradníků z rozplaveb téměř o čtyři vteřiny. Pod dosavadní rekordní zápis se ve finále dostalo celkem pět štafet.

Plavci z USA vyhráli tuto disciplínu na olympijských hrách sedmkrát za sebou, v Sydney ale podlehli domácím Australanům a před čtyřmi roky v Aténách doplavali dokonce až třetí. Lezak byl u obou těchto porážek. "A už mě nebavilo pořád prohrávat," glosoval svůj dnešní heroický boj o zlato. "Tohle zlato jsme potřebovali získat zpátky," dodal Phelps, který krátce předtím postoupil v olympijském bazénu do finále kraulové dvoustovky.

Reklama