Hlavní obsah

Judista Mammadli rozhodl olympijské finále za 13 sekund

PEKING

Judistovi Elnuru Mammadliovi se podařila ve finále olympijského turnaje dokonalá odveta za loňské mistrovství světa. Mammadli porazil v kategorii do 73 kilogramů v repríze finále MS za pouhých 13 sekund světového šampiona Wang Ki-čchona z Koreje a získal pro Ázerbájdžán první judistickou medaili.

Článek

Dvacetiletý mistr Evropy Mammadli prohrál s korejským rivalem ve finále MS v Riu de Janeiro a v pondělí v Pekingu se očekávala odveta. Ta však netrvala ani čtvrt minuty; Ázerbájdžánec položil světového šampióna na záda a na ipon se stal olympijským vítězem. Bronz získali Rasul Boqijev z Tádžikistánu a Brazilec Leandro Guilheiro.

Černým koněm této hmotnostní kategorie mohl být český judista Jaromír Ježek, jenž ale prohrál už v prvním kole s Uzbekem Šokirem Muminovem před časovým limitem a v soutěži skončil. Ježek se nedostal ani do oprav, poněvadž jeho přemožitel poté v dalším kole prohrál taktéž na ipon právě s Wang Ki-čchonem.

První ženskou olympijskou vítězkou z Itálie se stala judistka Giulia Quintavalleová, která v kategorii do 57 kg na cestě za zlatem symbolicky vyřadila aténskou šampiónku Yvonne Bönischovou z Německa. Ve finále Quintavalleová porazila na juko třiatřicetiletou Nizozemku Deborah van der Gravenstijnovou, jež navázala na bronz z Atén.

O třetí místo se podělily Ketleyn Quadrosová z Brazílie a Číňanka Sü Jen.

Muži - do 73 kg:
Finále: Mammadli (Ázerb.) - Wang Ki-čchon (Korea) ipon,
o 3. místo: Boqijev (Tádžik.) - Van Tichelt (Belg.) juko, Guilheiro (Braz.) - Malomat (Írán) ipon,
semifinále: Mammadli - Malomat ipon, Wang Ki-čchon - Boqijev juko.
Konečné pořadí: 1. Mammadli, 2. Wang Ki-čchon, 3. Boqijev a Guilheiro, 5. Van Tichelt a Malomat, 7. Kanamaru (Jap.) a Bilodid (Ukr.), ...Ježek (ČR) vyřazen v 1. kole.
Ženy - do 57 kg:
Finále: Quintavalleová (It.) - Gravenstijnová (Niz.) juko,
o 3. místo: Quadrosová (Braz.) - Pekliová (Austr.) ipon v prodl., Sü Jen (Čína) - Harelová (Fr.) ipon,
semifinále: Gravenstijnová - Sü Jen vazari, Quintavalleová - Pekliová juko.
Konečné pořadí: 1. Quintavalleová, 2. Gravenstijnová, 3. Quadrosová a Sü Jen, 5. Pekliová a Harelová, 7. Satová (Jap.) a Baczková (Maď.).

Reklama