Hlavní obsah

Boxer Tiščenko zahájil cestu za unikátním double

Rus Alexej Tiščenko má šanci stát se teprve čtvrtým boxerem v historii olympijských her, který dokázal získat zlatou medaili ve dvou různých kategoriích. Čtyřiadvacetiletý vítěz pérové váhy do 57 kg z Atén vstoupil úspěšně i do pekingského turnaje, v němž boxuje v lehké váze do 60 kg. Tiščenko si v pondělí snadno poradil s Tunisanem Saifeddínem Nžemaújem a postoupil po výhře 10:2 na body do osmifinále

Článek

Jeho dalším soupeřem bude Australan Anthony Little. Pokud by favorizovaný Tiščenko dovedl své snažení až ke zlatému konci, stal by se prvním boxerem po dlouhých 28 letech, jemuž se něco takového podařilo. Pozici má o to snazší, že účast na hrát musel odříct britský mistr světa Frankie Gavin. Tiščenkův přemožitel ze semifinále loňského světového šampionátu v Chicagu nestihl shodit váhu.

Ojedinělý double získal naposledy Kubánec Angel Herrera, jenž zvítězil v pérové kategorii v Montrealu 1976 a o čtyři roky později v Moskvě ovládl lehkou váhu. Před ním se zaskvěl boxerský velikán László Papp z Maďarska ve střední váze v Londýně 1948 a posléze vybojoval titul i v Helsinkách 1952 a dokonce i v Melbourne 1956 ve středně lehké váze.

Ani on však nebyl první. Američan Oliver Kirk zvítězil v St. Louis 1904, kdy byl box vůbec poprvé zařazen do programu olympijských her, a povedl se mu ojedinělý kousek, který bude sotva kdy napodoben. Nejprve dobyl zlato v pérové váze, následně shodil přebytečné kilogramy a zvítězil také v bantamové váze.

Kirk měl však snazší úlohu, než mají boxeři v současnosti, neboť k zisku dvou zlatých medailí mu stačilo vyhrát pouhé dva zápasy. V bantamové váze byl jedním ze dvou účastníků, v pérové váze byli sice tři, ale na Kirka se usmálo štěstí a měl v úvodu volný los.

Reklama