Hlavní obsah

Nenávidím porážky, prohlásil po zisku třetího zlata Phelps

PEKING

Hvězdu olympijského bazénu Michaela Phelpse neženou za velkými vítězstvími pouze schopnosti a obdivuhodná forma. Za úspěchy třiadvacetiletého Američana se skrývá také jeho nenávist k porážkám. I proto se může po úterý pyšnit třemi zlatými medailemi z Pekingu a v součtu s Aténami dokonce již devíti triumfy, což ho řadí mezi největší postavy olympijské historie. Právě v Řecku před čtyřmi lety však přišla pro Phelpse i jedna velmi užitečná prohra.

Článek

Phelps před hrami v Číně vyhlásil útok na rekordních osm zlatých z jedné olympiády, k naplnění cíle mu tak ještě zbývá pět výher. Svou pohodu přitom potvrzuje nejen vítězstvími, ale také světovými rekordy. Dnes překonal další v závodě na 200 metrů volný způsob; pokaždé tak ke svému zlatu přidal i nové historické maximum.

Před čtyřmi lety v Aténách však musel na stejné trati spolknout hořkou pilulku v podobě až třetího místa v souboji, který byl označován za závod století. Phelps dohmátl za rivaly Ianem Thorpem z Austrálie a Nizozemcem Pieterem van den Hoogenbandem.

"Nenávidím prohry," řekl Phelps na úterní tiskové konferenci. "A být třetí na dvoustovce před čtyřmi lety... Prostě, když prohraju v takovém závodě a za takových okolností, motivuje mě to ještě víc se snažit a plavat rychleji," dodal.

Pehlps jedním z nejlepších sportovců v dějinách OH

Devátým olympijským triumfem vyrovnal bilanci nejúspěšnějších sportovců v historii her. "Z těch svých tří medailových závodů jsem si nemohl přát více. Zatím jsem dosáhl všeho, čeho jsem dosáhnout chtěl," pochvaloval si Phelps.

Stejnou bilanci mají sovětská gymnastka Larisa Latyninová, finský vytrvalec Paavo Nurmi, americký atlet Carl Lewis a další Phelpsův krajan Mark Spitz, jeho slavný předchůdce, jehož sedm triumfů z Mnichova 1972 chce nejslavnější plavec současnosti v Pekingu překonat.

"Je fantastickým úspěchem vyrovnat se takovým jménům olympijské historie. Je to každopádně pocta. Měl jsem možnost chvíli pobýt s Lewisem a prohodit i pár slov se Spitzem, bylo to prostě úžasné," rozplýval se rodák z Baltimoru.

Phelps také zopakoval, že o zápis do historie bojuje v každém závodu zvlášť a nemyslí na svůj cíl v podobě osmi zlatých medailí jako celek. Nemohl zároveň přijít na žádného soupeře, jehož by vyzdvihl jako hlavní hrozbu, která může splnění jeho snu ohrozit.

Snaží se také hodně spát, aby mezi svými starty nabral co nejvíce sil. "Spím nejvíc, co jen to jde. Chvilku mi však trvá, než ráno vstanu. Ale je to olympiáda, tak prostě musím," řekl Phelps.

Reklama

Související témata: