Hlavní obsah

Čínské gymnastky získaly zlato v soutěži družstev

PEKING

Čínské gymnastky získaly zlaté olympijské medaile v soutěži družstev. Týmu ve složení Jang I-lin, Čcheng Fej, Ťiang Jü-jüan, Teng Lin-lin, Che Kche-sin a Li Šan-šan se ve středu podařila odveta za loňské mistrovství světa a porazil o více než dva body Američanky, které srazily chyby Alicie Sacramoneové na kladině a v prostných. Bronz vybojovaly reprezentantky Rumunska.

Článek

Nejsilnější týmy šly spolu v rotaci a do soutěže lépe vstoupily zámořské gymnastky, které měly po přeskoku půlbodový náskok. Pak však mladičké Číňanky zazářily na bradlech a dostaly se před své největší konkurentky.

Jako první ve vypjaté soutěži zaváhaly domácí závodnice, když z kladiny spadla nejzkušenější Čcheng Fej. Sestavu však dokončila ve velkém stylu. "Byla jsem pořád velmi klidná, věděla jsem, že budu muset přidat, abych napravila svou chybu," komentovala svůj výkon dvacetiletá Číňanka.

Chyby nemusela litovat dlouho, protože za pár minut největší americká naděje na kladině Sacramoneová nezvládla riskantní náskok na ošidné nářadí a šance týmu definitivně pohřbila, když upadla při akrobatické sestavě na koberci. "Byly jsme opravdu dobře připraveny, ale bohužel jsme udělaly dvě chyby a s tím nemůžete získat zlato," řekla koordinátorka amerického týmu Martha Karolyiová.

Olympijské šampiónky z Atén Rumunky dosáhly na bronz

Cvičení největších amerických nadějí pro individuální víceboj Shawn Johnsonové a Nastii Liukinové už nemohlo nic změnit na tom, že Číňanky měly před svými závěrečnými sestavami nakročeno ke zlatu. V prostných za jásotu nadšeného publika nezaváhaly a napodobily úspěch svých kolegů z reprezentace, kteří vyhráli soutěž družstev v úterý.

Pro čínskou sportovní gymnastiku získaly vůbec první olympijské zlato v soutěži ženských týmů. "Jsem nadšený. Tohle je nejsilnější tým, jaký jsme kdy měli, a vyhráli jsme na domácí půdě tu nejdůležitější medaili. Tohle zlato může v Číně přilákat další děti ke gymnastice a v budoucnu budeme ještě silnější," radoval se trenér vítězného týmu Lu Šan-čen.

Olympijské šampiónky z Atén Rumunky s výrazně obměněnou sestavou dosáhly na bronzovou medaili. Na čtvrtou příčku odsunuly chybující ruské reprezentantky, které za sebou nechaly o devět desetin bodu. Rusky tak poprvé v olympijské historii skončily v této soutěži bez medaile.

Gymnastika:
1. Čína (Jang I-lin, Čcheng Fej, Ťiang Jü-jüan, Teng Lin-lin, Che Kche-sin, Li Šan-šan) 188,900 bodu, 2. USA (Johnsonová, Liukinová, Sloanová, Sacramoneová, Peszeková, Memmelová) 186,525, 3. Rumunsko (Nistorová, Izbasaová, Tamirjanová, Grigoreová, Dragoiová, Acatrineiová) 181,525, 4. Rusko 180,625, 5. Japonsko 176,700, 6. Austrálie 176,525, 7. Francie 175,275, 8. Brazílie 174,875

Reklama

Související témata: