Hlavní obsah

Američanka Armstrongová vyhrála časovku i díky přípravě s GPS

PEKING

Vítězkou ženské časovky se na olympijských hrách v Pekingu stala Američanka Kristin Armstrongová. Mistryně světa z roku 2006 porazila druhou Britku Emmu Pooleyovou o 25 sekund, bronz obhájila Švýcarka Karin Thürigová.

Článek

Vítězce se osvědčila pečlivá příprava na olympijský závod, jehož trať si nahrála do GPS navigace, aby si mohla totožný profil naplánovat doma v Idahu. "Je to nejúžasnější den mého života. Na tomhle jsem pracovala posledních osm let a především poslední čtyři roky. Načasovat všechno na jeden den je už samo o sobě úspěchem," řekla šťastná Američanka.

Na trati dlouhé 23,5 kilometru zaostávala sice Armstrongová na prvním mezičase o čtyři sekundy za Pooleyovou, ve druhé části ale byla jasně nejrychlejší. Společně s Connie Carpenterovou-Phinneyovou, která uspěla v závodě s hromadným startem v Los Angeles, je druhou americkou olympijskou vítězkou v silniční cyklistice.

Armstrongová překonala úspěchy svých krajanek z posledních dvou olympiád, kde skončily v časovkách druhé Mari Holdenová a Dede Barryová.

Stříbrnou příčku obsadila Pooleyová

Tentokrát stříbrnou příčku obsadila Pooleyová, která se v nedělním závodě s hromadným startem obětovala pro olympijský triumf krajanky Nicole Cookeové. "V silničním závodě jsem odvedla svou práci. Dneska jsem se soustředila na to, abych jela co nejrychleji," uvedla.

Pouze dvě sekundy chyběly k medaili legendární Francouzce Jeannie Longové-Ciprelliové. "Po silničním závodě jsem byla naprosto vyčerpaná, nebylo to jako obvykle. A měla jsem problémy s levou nohou," řekla devětačtyřicetiletá závodnice, která se představila již na své sedmé olympiádě. Medaili získala naposledy v Sydney před osmi lety.

Ženy - časovka na 23,5 km:
1. Armstrongová (USA) 34:51, 2. Pooleyová (Brit.) -25, 3. Thürigová (Švýc.) -59, 4. Longová (Fr.) -1:01, 5. Thorburnová (USA) -1:03, 6. Arndtová (Něm.) -1:08, 7. Soederová (Rak.) -1:29, 8. Doppmannová (Švýc.) -1:36.

Reklama