Hlavní obsah

Švýcar Cancellara se stal olympijským vítězem v časovce

PEKING

Švýcarský cyklista Fabian Cancellara vyhrál na olympijských hrách časovku a po bronzu ze silničního závodu ve středu získal v Pekingu již svůj druhý cenný kov. Stříbro vybojoval překvapivě Švéd Gustav Larsson, bronz patří Levimu Leipheimerovi z USA.

Článek

Dvojnásobný mistr světa Cancellara prokázal své časovkářské kvality již v sobotním závodu s hromadným startem, když dokázal sám dostihnout vedoucí skupinku jezdců a dojet na medailové pozici. Dnes se od počátečních mezičasů pohyboval mezi nejlepšími a v závěru ještě zrychlil, když druhému Larssonovi na posledním úseku ujel o 40 sekund. V cíli pak měl po 47 kilometrech více než půlminutovou rezervu, třetí Leipheimer již ztrácel přes minutu.

Těsně za medailemi skončili další dva velcí favorité. Loňský vítěz Tour de France Alberto Contador se z vedoucí pozice postupně propadal a bronz mu utekl na posledních kilometrech. Australan Cadel Evans svůj start kvůli zranění zvažoval až do poslední chvíle, nakonec ale skončil pátý.

Mimo první desítku dokončil náročnou časovku Stefan Schumacher, jenž byl považován díky dvěma prvenstvím při letošní Tour za černého koně.

Muži - časovka na 43 km:
1. Cancellara (Švýc.) 1:02:11, 2. Larsson (Švéd.) -33, 3. Leipheimer (USA) -1:10, 4. Contador (Šp.) -1:18, 5. Evans (Austr.) -1:24, 6. Sánchez (Šp.) -2:26, 7. Tuft (Kan.) -2:28, 8. Rogers (Austr.) -2:35.

Reklama

Související témata: