Hlavní obsah

Hoogenband nevěří, že přemůže novou plaveckou generaci

PEKING

Nizozemský plavec Pieter van den Hoogenband si uchoval naději, že získá na třetích olympijských hrách za sebou zlatou medaili na kraulařské stovce označované za královskou disciplínu. Ve třiceti letech se ve středu blýskl novým osobním rekordem 47,68 sekundy, k favoritům ale nepatří; jedině snad na základě pořekadla o tom, že když se dva perou, třetí se směje. Sám tomu příliš nevěří.

Článek

Veškerou pozornost na sprinterské trati na sebe poutají Francouz Alain Bernard a Australan Eamon Sullivan. Jejich zásluhou se v Pekingu už třikrát měnil světový rekord, který má od dnešního druhého semifinále díky australskému plavci hodnotu 47,05. Bernard v tom prvním posunul na chvilku historické maximum na 47,20.

Van den Hoogenband postoupil třetím nejlepším časem, který by ještě na začátku tohoto roku znamenal skvělý světový rekord. Až do března držel plných osm let historické maximum časem 47,84, než na mistrovství Evropy zazářil i s přispěním nového revolučního typu plavek Bernard.

"V plavání začala nová éra, na naprosto odlišné úrovni. Nové plavky, nová generace. Je to neuvěřitelné," podivoval se dnes Nizozemec. "Já jsem šťastný, že jsem zase ve finále," dodal.

Před čtyřmi lety doplaval ve svém semifinále rovněž druhý, aby pak aténské finále vyhrál. Že by se něco takového mohlo opakovat nyní, o tom pochybuje. I když představa, že se může stát prvním mužem v historii, který získá zlatou medaili v jedné disciplíně na třech olympijských hrách za sebou, je pro něj lákavá. "Ale ne, nemyslím si to," řekl Van den Hoogenband.

Startu na stovce nicméně v Pekingu obětoval i účast na dvojnásobné trati. Na ní měl obhajovat rovněž olympijský titul a podle svých slov si věřil přinejmenším na stříbro za fenomenálním Američanem Michaelem Phelpsem.

Reklama