Hlavní obsah

Číňan Jang Wej vyhrál gymnastický víceboj

PEKING

Čínští reprezentanti nadále ovládají soutěže ve sportovní gymnastice. Zlatou olympijskou medaili ve víceboji ve čtvrtek v Pekingu získal úřadující mistr světa Jang Wej, který o 2,6 bodu porazil Japonce Koheje Učimoru. Třetí skončil Francouz Benoit Caranobe, pro kterého je to v osmadvaceti letech první velká medaile.

Článek

Jang Wej procházel celou soutěží naprosto suverénně a před cvičením na hrazdě měl na nejbližší pronásledovatele náskok dvou a půl bodu. V závěrečné sestavě neriskoval, vyhýbal se letovým prvkům a potřebnou obtížnost sbíral jen přehmaty. Sice na tomto nářadí dostal až patnáctou známku, ale s přehledem si pojistil vytoužené olympijské zlato.

Osmadvacetiletý Číňan tak vylepšil stříbrné umístění z roku 2000, kdy ho na olympiádě v Sydney porazil Rus Alexej Němov. Před čtyřmi lety mu uteklo zlato mezi prsty, když jako lídr soutěže spadl z hrazdy a nezískal žádnou medaili. "Na tohle vícebojařské zlato jsme čekali osm let. Jang Wej díky své absolutní síle nemá jiného soupeře než sebe samého. Doufám, že se zúčastní další olympiády," řekl šéftrenér čínských gymnastů Chuang Jü-pin.

Za ním se ve velmi těsném souboji bojovalo o další cenné kovy, přední gymnasty po celý průběh soutěže dělily minimální rozdíly. Stříbro nakonec získal díky povedené hrazdě Učimura, který o pět setin bodu odsunul na bronzovou pozici Caranobeho.

Francouzský gymnasta však byl z bronzové medaile nadšený, protože zatím na velké mezinárodní akci nikdy neskončil lépe než devátý. Na loňském mistrovství světa byl dokonce ve víceboji až ve čtvrté desítce. Nyní získal pro Francii první medaili z víceboje po 88 letech.

Pozici úřadujícího vicemistra světa nepotvrdil německý gymnasta Fabien Hambüchen. O jeho postavení mimo stupně vítězů definitivně rozhodl pád hned při prvním saltu na hrazdě, jeho posledním nářadí v dnešní soutěži.

Při absenci obhájce olympijského zlata Paula Hamma ze Spojených států amerických v Pekingu nechyběli korejští medailisté z poslední olympiády Kim Te-un a Jang Te-jong. Bronzový medailista z Atén Jang Te-jong skončil osmý se ztrátou více než tří desetin na medaili. Kim Te-un, který v roce 2004 chybou rozhodčích přišel o olympijské zlato, byl tentokrát jedenáctý.

Víceboj, muži:
Víceboj: 1. Jang Wej (Čína) 94,575 bodu, 2. Učimura (Jap.) 91,975, 3. Caranobe (Fr.) 91,925, 4. Tomita (Jap.) 91,750, 5. Chorochordin 91,700, 6. Děvjatovskij (oba Rus.) 91,700, 7. Hambüchen (Něm.) 91,675, 8. Jang Te-jong (Korea) 91,600.

Reklama