Hlavní obsah

Koech v Pekingu závod na 3000 m překážek nepoběží

PEKING

Paul Kipsiele Koech sice letos zaběhl suverénně nejrychlejší závod na 3000 metrů překážek, do Pekingu však keňský atlet dorazil jen v roli náhradníka. Bronzový medailista z Atén se totiž nevešel do tříčlenného výběru pro olympijský závod.

Článek

Koech předvedl výkonem 8:00,57 o sedm vteřin jasně nejrychlejší letošní výkon, při červencových kvalifikačních závodech však skončil až čtvrtý za olympijským šampionem z Atén Ezekielem Kemboiem, mistrem světa Briminem Kiprutem a africkým šampiónem Richardem Mateelongem.

Do Pekingu proto obhájce bronzové medaile přijel jako náhradník a s velkou pravděpodobností se do týmu nevejde, přestože Kemboi byl v poslední době trenérem keňských běžců Juliem Kirwou kritizován kvůli technice skoku přes překážky. "Kemboi je ale v pohodě. On i další dva běžci budou usilovat o všechny medaile, v týmu nebudeme dělat žádné změny," prohlásil kouč.

Kemboi jakoukoli kritiku odmítl a prohlásil, že je přesvědčen o obhajobě olympijského zlata. "Kritika vůči mě byla pouze politika a propaganda. Věřte mi, získám zlato. Jsem ve skvělé formě. A jestli nevyhraju, nevrátím se domů," řekl.

Keňa v posledních letech steepla ovládla, její běžci vyhráli posledních šest olympijských závodů a na posledním mistrovství světa v Ósace pobrali kompletní sadu medailí. V Pekingu začnou rozběhy na 3000 metrů překážek v sobotu, finále je na programu v pondělí.

Reklama