Hlavní obsah

Dibabaová se chystá v Pekingu zaútočit na vytrvalecký double

PEKING

Etiopská běžkyně Tiruneš Dibabaová plánuje na olympiádě v Pekingu útok na zlatý double na vytrvalostních tratích 5000 a 10 000 metrů. V olympijské historii se takovou kombinaci závodů ještě žádné ženě vyhrát nepodařilo, Dibabaová už ale stejný double předvedla před třemi lety na mistrovství světa v Helsinkách.

Článek

Na loňském šampionátu v Ósace dokázala třiadvacetiletá atletka obhájit zlato na desítce i přesto, že zápolila s bolestmi břicha, start na poloviční trati však potom zrušila. Nyní má jiné plány. "Předpokládám, že poběžím obojí," řekla Dibabaová agentuře Reuters po příletu do Pekingu. "Říkali mi však, že je tu celkem horko, takže konečné rozhodnutí nechám až po běhu na desetikilometrové trati," dodala.

Jednou z konkurentek světové rekordmanky na 5000 metrů v hale i pod širým nebem je také její o tři roky starší sestra Ejegayehu, která před čtyřmi lety v Aténách přišla na desetikilometrové trati v závěru o zlato, jež překvapivě uzmula Číňanka Sing Chuej-na. Trojici etiopských favoritek doplňuje Mestawet Tufaová.

Na startu pětky nebude chybět ani další Etiopanka a obhájkyně prvenství Meseret Defarová, jejíž bývalý světový rekord vylepšila v červnu v Oslu Tiruneš Dibabaová o více než pět vteřin na 14:11,15. Defarová však stihla ještě odpovědět ve Stockholmu výborným časem 14:12,88 a je plná optimismu. "Jsem ve skvělé kondici. Před olympiádou mi to dodalo velmi dobrý pocit," řekla po závodě ve Švédsku.

Běh žen na desetikilometrové trati je první disciplínou, v níž se budou v pátečním úvodním dnu atletických soutěží rozdělovat medaile. Poloviční závod je na programu o týden později.

Reklama

Související témata: