Hlavní obsah

Zápasník Abrahamian zahodil bronz a na protest proti korupci ukončil kariéru

PEKING

O pořádný skandál se v hale CAU Gymnasium postaral švédský řeckořímský zápasník arménského původu v kategorii do 84 kg Ara Abrahamian. Stříbrný z Atén a dvojnásobný mistr světa prohrál díky losu semifinále s pozdějším vítězem této kategorie Italem Andreou Minguzzim, což nesl hodně nelibě. Duel o bronz sice vyhrál, ale po ceremoniálu položil medaili do středu žíněnky a odešel.

Článek

Naturalizovaný Arménec byl vytočený až hrůza. Sápal se na rozhodčí, mlátil do bariéry, k utkání o bronz dokonce nechtěl vůbec nastoupit.

„Federace a rozhodčí zase ukázali, že rozhodují oni. Poškodili mě. Neměl jsem tu bojovat o bronz, ale o zlato. Všechno je to korupce,“ vysvětlil svoje gesto Abrahamian, kterého museli moc přemlouvat, aby o třetí místo vůbec zápasil.

„Já ten zápas s Italem neviděl, ale chápu ho, pokud se cítil poškozený. Sám bych to neudělal, medaile by pro mne byla cennější, než pocit křivdy,“ glosoval Abrahamianovu scénu český zápasník Marek Švec.

Incident, který švédský borec završil tím, že ohlásil konec kariéry, nezůstane bez dohry. Bude se jím zabývat Mezinárodní olympijský výbor společně se zápasnickou federací FILA.

Reklama