Hlavní obsah

Federer olympiádu nevyhraje, vypadl ve čtvrtfinále s Blakem

PEKING

Tenistovi Rogeru Federerovi se v Pekingu nesplní sen o zisku zlaté olympijské medaile. Sedmadvacetiletý Švýcar, který v pondělí přijde o post světové jedničky, ve čtvrtfinále mužské dvouhry podlehl 4:6 a 6:7 Američanovi Jamesi Blakeovi. Sedmý hráč světa proti Federerovi v předchozích osmi utkáních uhrál jediný set, ale ve čtvrtek ho na devátý pokus porazil.

Článek

První set vyhrál Blake 6:4 a ve druhé sadě se mu podařil brejk hned v úvodu, díky němuž se dostal do vedení 3:0. Nejvýše nasazený hráč olympijského turnaje se ještě vzchopil, vyrovnal na 3:3 a vrátil se do hry o druhý set.

V jeho koncovce vítěz dvanácti grandslamových turnajů dvakrát zvládl ošemetnou situaci, když Blake při jeho podání vedl 30:15 a dělil ho jediný míč od mečbolu. Nakonec rozhodoval tie-break, v němž byl sedmadvacetiletý Američan aktivnější i přesnější a za stavu 6:2 proměnil hned první ze čtyř mečbolů. Švýcar poslal return do autu.

Blake si při své premiérové olympijské účasti zahraje o medaili, v semifinále se utká s vítězem duelu mezi obhájcem bronzu z Atén Fernandem Gonzalezem z Chile a Francouzem Paulem-Henrim Mathieuem. Federer sice ve středu oplatil Tomáš Berdychovi porážku z Atén, ale po dnešním prohře zůstalo jeho olympijským maximem čtvrté místo ze Sydney.

Djokoviče čeká Nadal

Srbský tenista Novak Djokovič potvrdil roli třetího nasazeného a postoupil do semifinále olympijského turnaje. Vítěz Australian Open dnes v Pekingu prohrál s Francouzem Gaelem Monfilsem první set 4:6, ale pak zápas otočil. Ve druhé sadě soupeři dovolil jen jeden game a třetí vyhrál 6:4.

Djokovič se utká o postup do finále s budoucí světovou jedničkou Rafaelem Nadalem, který si hladce poradil s rakouským tenistou Jürgenem Melzerem po setech 6:0 a 6:4.

Serena Williamsová vypadla ve čtvrtfinále

Majitelka osmi grandslamových titulů Serena Williamsová nepřidá do sbírky úspěchů olympijskou medaili z dvouhry. Americká tenistka ve čtvrtek ve čtvrtfinále podlehla turnajové pětce Jeleně Dementěvové z Ruska, která v Pekingu může navázat na stříbro ze Sydney.

Bývalá světová jednička Williamsová vyhrála první set 6:3, ale pak převzala aktivitu její ruská soupeřka. Sedmá hráčka světového žebříčku vyhrála další dvě sady 6:4 a 6:3 a porazila mladší ze slavného sesterského dua podruhé za sebou. Loni ji připravila o šanci na titul ve finále turnaje v Moskvě, i když s ní prohrála předchozí čtyři vzájemná utkání.

Hlavní problém v malé úspěšnosti podání

Williamsová viděla hlavní problém v malé úspěšnosti podání. "Neservírovala jsem dobře, v tom to dneska bylo," poznamenala po porážce.

Její šestadvacetiletá přemožitelka se v semifinále utká s krajankou Verou Zvonarevovou, která ve třech setech porazila Rakušanku Sybille Bammerovou, přemožitelkou Lucie Šafářové. Jedenáctou hráčku světa Dementěvová třikrát ze čtyř vzájemných utkání porazila, ale letos mají vyrovnanou bilanci.

Olympiáda je pro Dementěvovou výjimečným podnikem. "Byla to velmi vzrušující chvíle. Tohle je pro mě nejdůležitější turnaj této sezony," komentovala pocity po proměněném mečbolu.

Vypadla i Venus Wiliamsová

Wimbledonská vítězka Venus Williamsová překvapivě vypadla ve čtvrtfinále olympijského turnaje. Zlatá medailistka ze Sydney ve čtvrtek v Pekingu nestačila na domácí Li Na, která ji porazila dvakrát 7:5.

Olympijská dvouhra tak bude pokračovat bez obou sester Williamsových, které si dnes mohou spravit chuť ve čtyřhře. Olympijské šampionky ze Sydney čeká utkání druhého kola proti Japonkám Ajumi Moritaové a Ai Sugijamaové.

Dvaačtyřicátá hráčka světa Li Na, která se s Venus Williamsovou utkala poprvé v kariéře, bude k radosti čínských fanoušků bojovat o medaile. V semifinále ji čeká vítězka duelu mezi světovou jedničkou Jelenou Jankovičovou ze Srbska a Ruskou Dinarou Safinovou.

TENIS
Muži, dvouhra - čtvrtfinále:
Blake (8-USA) - Federer (1-Švýc.) 6:4, 7:6 (7:2), Djokovič (3-Srb.) - Monfils (Fr.) 4:6, 6:1, 6:4, Gonzalez (12-Chile) - Mathieu (Fr.) 6:4, 6:4.
Muži, čtyřhra - čtvrtfinále:
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Guccione, Hewitt (Austr.) 6:4, 6:3, Aspelin, T. Johansson (Švéd.) - Fyrstenberg, Matkowski (Pol.) 7:6 (7:5), 6:4.
Ženy, dvouhra - čtvrtfinále:
Dementěvová (5-Rus.) - S. Williamsová (4-USA) 3:6, 6:4, 6:3, Zvonarevová (9-Rus.) - Bammerová (Rak.) 6:3, 3:6, 6:3, Li Na (Čína) - V. Williamsová (7-USA) 7:5, 7:5.

Reklama