Hlavní obsah

S Gonzalezem bude o olympijské zlato bojovat Španěl Nadal

Španělský tenista Rafael Nadal, který se brzy stane oficiálním vládcem světového žebříčku ATP, porazil v pátečním semifinále olympijského turnaje v Pekingu Novaka Djokoviče ze Srbska 2:1 na sety. V nedělním finále si tak zahraje o zlato s Chilanem Fernandem Gonzalezem, jenž udolal Američana Jamese Blakea. Poražení svedou v sobotu souboj o bronz.

Článek

Favorizovaný Nadal semifinálový duel lépe rozehrál a získal první sadu poměrem 6:4, když využil dva z pěti vybojovaných brejkbolů, zatímco jeho soupeř pouze jediný, který měl k dispozici. Zcela opačný obrázek nabídl set číslo dvě, kdy Djokovič na kurtu dominoval a za 35 minut vyrovnal po výhře 6:1. Proměnil dva ze tří brejkbolů a sám Nadala nepustil ani k jednomu.

Drama mezi letošními vítězi grandslamových turnajů vyvrcholilo v třetí sadě, v níž si oba tenisté drželi servis až do desáté hry. V ní šel podávat na udržení v zápase Djokovič za stavu 4:5. Nadal vycítil šanci a vybojoval si vedení 40:30, Djokovič však mečbol vzápětí odvrátil odvážným forhendem na čáru.

Po shodě ale přišel druhý Nadalův mečbol, a přestože Djokovič zatlačil Španěla do hluboké defenzivy, sám se připravil o možnost zápas prodloužit, když poslal snadný smeč do autu.

Svůj sen o olympijském zlatu po dnešku nadále sní Švýcar Roger Federer, jemuž se spolu se Stanislasem Wawrinkou podařilo v semifinále čtyřhry zaskočit první nasazený pár amerických bratrů Bryanových 2:0 na sety. Ve finále narazí na švédskou dvojici Aspelin, Johansson, o jejíž výhře nad Francouzi Clémentem s Llodrou se rozhodlo až po 286 minutách hry výsledkem 19:17 v třetím setu.

Největší letošní úspěch Gonzalese

Osmý nasazený Blake vyhrál první set 6:4, ale druhou sadu ztratil v poměru 5:7 a musel přijít rozhodující set. V něm se na olympiádě nehraje tie-break a rozdíl dvou gamů přišel až po dvacáté hře, kdy si ho vybojoval finalista Australian Open z roku 2007. Gonzalez se tak po čtvrtfinálové účasti na Roland Garros a ve Wimbledonu dočkal největšího letošního úspěchu.

Na semifinále proti domácí hráčce Li Na se může těšit Ruska Dinara Safinová, která v další bitvě dnešního dne udolala světovou jedničku Jelenu Jankovičovou ze Srbska 6:3 ve třetí sadě.

Federer je s Wawrinkou v semifinále čtyřhry

Švýcarský tenista Roger Federer může po neúspěchu ve čtvrtfinále dvouhry získat olympijskou medaili alespoň ve čtyřhře. Společně se Stanislasem Wawrinkou postoupili do semifinále turnaje v Pekingu, když dnes porazili 6:2 a 6:4 zkušený indický pár Maheš Bhúpathí a Leander Paes.

V semifinále švýcarští tenisté porazili nejlepší deblový pár světa, americká dvojčata Mika a Boba Bryanovy 2:0 na sety.

Až po půl čtvrté v noci v pátek na olympijských hrách v Pekingu skončil poslední tenisový zápas. Postup do semifinále čtyřhry si v něm vybojovaly domácí hráčky Jen C' a Čeng Ťie, které ve třech setech porazily nejvýše nasazené Rusky Světlanu Kuzněcovovou a Dinaru Safinovou.

LOH 2008 - TENIS:
MUŽI
Dvouhra - semifinále:
Gonzalez (12-Chile) - Blake (8-USA) 4:6, 7:5, 11:9, Nadal (2-Šp.) - Djokovič (3-Srb.) 6:4, 1:6, 6:4.
Čtyřhra - semifinále:
Federer, Wawrinka (4-Švýc.) - B. Bryan, M. Bryan (1-USA) 7:6 (8:6), 6:4, Aspelin, Johansson (Švéd.) - Clément, Llodra (Fr.) 7:6 (8:6), 4:6, 19:17.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Federer, Wawrinka (4-Švýc.) - Bhúpathí, Paes (7-Indie) 6:2, 6:4.
ŽENY
Dvouhra - čtvrtfinále:
Safinová (6-Rus.) - Jankovičová (2-Srb.) 6:2, 5:7, 6:3.
Čtyřhra - 2. kolo:
S. Williamsová, V. Williamsová (2-USA) - Vesninová, Zvonarevová (7-Rus.) 6:4, 6:0, Medinaová, Ruanová (4-Šp.) - Davenportová, L. Huberová (5-USA) 5:7, 7:6 (8:6), 8:6.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Jen C', Čeng Ťie (8-Čína) - Kuzněcovová, Safinová (1-Rus.) 6:3, 5:7, 10:8.

Reklama

Související témata: