Hlavní obsah

Brazilské a americké fotbalistky budou hrát na OH o medaile

PEKING

Brazilské i americké fotbalistky jsou v Pekingu stále ve hře o medaile. Oba finalisté olympiády v Aténách zvládli čtvrtfinálové zápasy, ale jejich hráčky se hodně nadřely. Brazilky porazily reprezentaci Norska těsně 2:1, stejně tak zdolaly Američanky Kanadu, navíc až po prodloužení. Na semifinále se mohou těšit i Japonky a v Aténách bronzové Němky, které vyhrály po prodloužení nad Švédskem 2:0.

Článek

Rozhodujícím momentem dramatického čtvrtfinále mezi Brazílií a Norskem byla 44. minuta, kdy se Daniela 30 metrů od branky opřela do míče a otevřela skóre. Brazilky gól uklidnil a po změně stran přidala další zásah nejlepší hráčka světa Marta. Norky stihly v závěru jen snížit z pokutového kopu a s turnajem se rozloučily. V semifinále se Brazílie utká s Německem.

Mnohem dramatičtější podívanou nabídl zápas dvou severoamerických týmů. Američanky dostala proti Kanadě do vedení v 12. minutě po zmatku v obraně soupeřek Huclesová, po půlhodině hry ale zapadla do sítě i dalekonosná rána Kanaďanky Sinclairové a favorizované Američanky se začaly trápit. Nakonec je vysvobodila až v prodloužení přesná hlavičky Natashy Kaiové. Utkání začalo kvůli průtrži mračen s dvouhodinovým zpožděním.

Na Američanky čekají v semifinále Japonky, které bez větších problémů zdolaly Čínu 2:0. Domácím hráčkám nebyl nic platný ani freneticky křičící třicetitisícový dav na stadionu v Čchin-Chuang-Tao, jemuž stačil k nadšení i postup Číňanek přes půlící čáru. Publikum záhy zchladila přesná hlavička středopolařky Sawaové, po níž už Japonky zápas kontrolovaly, v 80. minutě navíc pojistila jejich výhru Nagasatová.

Napínavé prodloužení rozhodlo i zápas mezi dvěma evropskými velmocemi. Výhru Německa nad Švédskem nakonec zařídila až trefa Garefrekesové těsně před koncem prvního prodloužení, v jehož druhém dějství ještě pojistila postup Laudehrová.

Prestižní souboj dvou nejlepších evropských celků nesl i českou stopu, neboť jej řídila plzeňská rozhodčí Dagmar Damková. Sudí, která figuruje na soupisce prvoligových arbitrů, na olympiádě pískala už potřetí; před dnešním utkáním se představila v duelu domácích Číňanek s Kanadou a v souboji Spojených států amerických s Novým Zélandem.

LOH 2008 - FOTBAL:
Ženy - čtvrtfinále:
Tchien-ťin: Brazílie - Norsko 2:1 (1:0)
Branky: 44. Daniela, 57. Marta - 83. Nordbyová z pen.
Šanghaj: USA - Kanada 2:1 po prodl. (1:1, 1:1)
Branky: 12. Huclesová, 101. Kaiová - 30. Sinclairová.
Čchin-Chuang-Tao: Čína - Japonsko 0:2 (0:1)
Branky: 15. Sawaová, 80. Nagasatová.
Šen-jang: Švédsko - Německo 0:2 po prodl. (0:0, 0:0)
Branky: 104. Garefrekesová, 115. Laudehrová.

Reklama

Související témata: