Hlavní obsah

Podle MOV bude dopingových případů mnohem méně, než se čekalo

PEKING

Podle představitelů Mezinárodního olympijského výboru (MOV) bude na hrách v Pekingu výrazně méně dopingových případů, než se původně odhadovalo. Prezident MOV Jacques Rogge již dříve předpovídal, že z rekordního počtu 4500 provedených testů vzejde přibližně 30 až 40 odhalených dopingových hříšníků. Podle nynějších odhadů by jich však nemuselo být více než deset.

Článek

Mnohem vyšší počet dopingových odhalení se předpokládal i kvůli tomu, že úroveň testování prý dohání náskok, který měli podvádějící sportovci v posledních letech. "Podvodníci už nejsou o moc vpředu. Poslední případy ukázaly, že už jsme jim v patách," řekl předseda lékařské komise MOV Arne Ljungqvist.

Předchozí hry v Aténách 2004 skončily s bilancí 3300 provedených testů a 26 dopingových kauz. Následné rozsáhlé testy jednotlivých sportovních federací, národních olympijských výborů i Světové antidopingové agentury WADA však nyní zjevně přinesly své výsledky.

"Očekávám, že skončíme s výrazně nižšími čísly pozitivních případů," potvrdil Ljungqvist. Podle jeho odhadu se nebude jejich počet pohybovat dokonce ani ve dvojciferných číslech. "Matematicky mi to vychází na takových šest, sedm nebo osm. A to jsou velmi povzbudivá čísla," dodal Ljungqvist.

Kupředu jde i systém kontrol a testování

Přestože se zakázané látky v posledních letech postupně velmi rychle vyvíjejí, aby byly hůře odhalitelné, kupředu jde současně i systém kontrol a testování. Testy v Pekingu již zahrnují například vylepšený test na odhalení lidského růstového hormonu (HGH) a MOV tak již s předstihem varovala sportovce, aby ho nezkoušeli používat. Detekovat je již možné i novou verzi erythropoetinu (EPO) ke zvýšení výdrže.

Z dosavadního počtu 2200 provedených testů v dějišti her byla zatím odhalena pouze trojice sportovců, jimiž byli španělská cyklistka Maria Isabel Morenová, střelec Kim Čong-so z KLDR a vietnamská gymnastka Thi Ngan Thuong Do. "V Aténách bylo několik dalších dodatečných případů. Tentokrát však vedlo mnoho federací intenzivní boj i mimo soutěže a nyní vidíme výsledek," pochvaloval si Ljungqvist.

Mnozí sportovci z různých zemí byli přistiženi ještě před olympiádou a nesměli do Pekingu odcestovat. Některé z národních olympijských výborů testovaly sportovce těsně před odletem na hry dokonce třikrát, aby získaly jistotu, že nebude odhalen v Pekingu. "Je povzbudivé, že sportovci, kteří jsou tady a soutěží, jsou čistí. Tedy doufejme," prohlásil Ljungqvist.

MOV rovněž připomněl, že každý sportovce přichycený při dopingu po 1. červenci, a následně potrestaný zákazem činnosti na šest měsíců a více, bude automaticky vyřazen z účasti na příštích hrách v Londýně 2012. Každý z poprvé odhalených hříšníků přitom bývá obvykle suspendován dvouletým trestem.

Reklama