Hlavní obsah

Bolt už v meziběhu běžel stovku hluboko pod 10 sekund

Usain Bolt poodhalil z tria favoritů stometrového sprintu nejvíc své karty před sobotním vyvrcholením královské atletické disciplíny na olympijských hrách v Pekingu. Jamajský světový rekordman dosáhl v meziběhu špičkového času 9,92 sekundy, ačkoli se viditelně šetřil. Spolufavorité Asafa Powell a Tyson Gay zatím hranici deseti sekund neprolomili, ale v této fázi soutěže to ještě neměli zapotřebí a rovněž neběželi naplno.

Článek

O Boltově formě už leccos naznačil úvodní rozběh, v kterém běžel setrvačností šedesát sedmdesát metrů a časomíra se zastavila na 10,20. V dalším kole už běžel naplno alespoň do poloviny trati. "Závodil jsem jen padesát metrů. Pak jsem se rozhlédl, abych se ujistil, že jsem v bezpečí," líčil jednadvacetiletý majitel historicky nejlepšího času 9,72.

O setinu se pod deset sekund v meziběhu dostali ještě Churandy Martina z Nizozemských Antil a Richard Thompson z Trinidadu a Tobaga, Boltův krajan a bývalý světový rekordman Powell následoval s časem 10,02.

Američan Gay, jehož forma je po svalovém zranění neznámou, byl o dalších sedm setin pomalejší a ve svém běhu prohrál i s Thompsonem. Nic si z toho ale nedělal. "Chtěl jsem jen postoupit, a to se stalo. Cítil jsem se dobře a uvolněně," ujistil Gay.

V sobotu čeká hvězdné trio nejprve semifinále, v kterém bude mít podle papírových odhadů nejsnazší postupový úkol Bolt. Na své největší rivaly v něm nenarazí, zatímco Gay s Powellem poběží spolu a ve stejném běhu se navíc objeví i Martina s Thompsonem, kteří v pátek pokořili deset sekund, či obhájce aténského stříbra Francis Obikwelu z Portugalska.

Reklama