Hlavní obsah

Kanada je zatím na OH bez medailí, v žebříčku ji poráží i Togo

PEKING

Coby hostitel zimních olympijských her 2010 vyhlásila Kanada ambiciózní plán medailové sklizně pod heslem "Zabrat pódium". Pokud tento plán vyjde, bude to vítaná změna pro kanadské fanoušky, kteří se týden od zahájení letních olympijských her v Pekingu musejí vyrovnat se skutečností, že jejich sportovci zatím v medailových soubojích vycházejí naprázdno a v žebříčku zemí je poráží i malý africký stát Togo, píše v sobotu agentura AP.

Článek

Medailové sucho vyvolává v Kanadě značnou nevoli a dostalo se i do nejvyšších pater vlády. Na tiskové konferenci v Newfoundlandu se první otázka směřující na kanadského premiéra Stephena Harpera týkala neúspěšného vstupu do olympijských soutěží. "Zůstáváme optimističtí," prohlásil Harper. Zopakoval tak tvrzení představitelů kanadského olympijského týmu, že druhý týden bude lepší. "Vždycky jsme byli týmem druhé poloviny," řekl v Pekingu šéf kanadského olympijského výboru Michael Chambers.

Ne že by Kanaďané na medaile neměli šanci; kanadští sportovci získali několik velmi těsných čtvrtých míst. Christine Girardová skončila ve své vzpěračské váhové kategorii čtvrtá, přičemž na bronz by jí stačilo zvednout o tři kilogramy víc. Plavci Miku Brownovi utekl bronz na 200 metrů prsa o 0,09 vteřiny. "Čtvrté místo je to nejhorší, jaké můžete získat," prohlásil zklamaně a neukonejšilo ho ani vytvoření nového kanadského rekordu.

Do páteční noci získalo medaile na olympijských hrách 54 zemí včetně České republiky a Slovenska, ale také například Toga a Tádžikistánu. Kanada je nepochybně nejprominentnější sportovní zemí mezi 150 státy, které jsou zatím na pekingské olympiádě bez jakéhokoli cenného kovu.

Předpovědi hovořily o více než dvanácti kovech

Na začátku her kanadští oficiální činitelé předpovídali, že jejich tým skončí v první šestnáctce zemí, pravděpodobně se ziskem více než 12 medailí, které kanadští sportovci přivezli z předchozích letních olympijských her v Aténách. Teď už si ale nejsou tak jistí.

"Poráží nás Togo," hlásí titulek úvodníku kanadského deníku The National Post. "Tak mladá, prosperující, zdravá a inteligentní země, jakou je Kanada, by si rozhodně měla vést lépe," píše se v něm.

Medailové maximum na LOH v roce 1984 v Los Angeles

Někteří komentátoři vidí vinu neúspěchu v neodpovídající finanční podpoře. Podle torontského listu The Globe and Mail Kanadu neustále překonává na velkých sportovních podnicích početně menší Austrálie právě díky mnohem velkorysejší finanční podpoře sportu a sportovců.

Svého medailového maxima na letních olympijských hrách zatím Kanada dosáhla v roce 1984 v Los Angeles, kdy při bojkotu her zeměmi východního bloku vystoupili kanadští sportovci na stupně vítězů čtyřiačtyřicetkrát. O osm let dříve v Montrealu se ovšem Kanada stala jedinou hostitelskou zemí v dějinách, která při LOH nezískala jedinou zlatou medaili.

Reklama

Související témata: