Hlavní obsah

Federer se dočkal olympijského zlata alespoň ve čtyřhře

PEKING

Švýcarský tenista Roger Federer získal na olympijských hrách v Pekingu zlatou medaili ve čtyřhře, kterou hraje výjimečně. Vítěz 12 grandslamových turnajů v sobotu po boku Stanislase Wawrinky zvítězil ve finále v Pekingu nad švédským párem Thomas Johansson, Simon Aspelin 6:3, 6:4, 6:7 a 6:3. Ve dvouhře vypadl Federer ve čtvrtfinále.

Článek

Dlouhodobý vládce žebříčku ATP, který v pondělí bude muset přepustit své vedoucí postavení Španělu Rafaelu Nadalovi, získal na své třetí olympiádě první medaili. V Sydney 2000 Federer prohrál ve dvouhře zápas o třetí příčku, v Aténách před čtyřmi lety startoval i v deblu, ale stejně jako v jednotlivcích tehdy vypadl již v druhém kole.

Federer ve čtyřhře nastoupil také v loňské daviscupové baráži v České republice, kde po boku deblového specialisty Yvese Allegra prohrál dramatický duel s Tomášem Berdychem a Radkem Štěpánkem. Dnes se se singlistou Wawrinkou dočkal olympijského triumfu.

Djokovič získal olympijský bronz 

Srbský tenista Novak Djokovič získal na olympijských hrách v Pekingu bronzovou medaili ve dvouhře. Po výhře 2:0 na sety nad Američanem Jamesem Blakem v sobotu potvrdil pozici třetího nasazeného hráče turnaje.

K zisku první sady stačil favorizovanému Djokovičovi jeden využitý brejkbol ze čtyř, které si vybojoval. Odskočil tak svému soupeři na 3:1 a sám ho k žádné podobné příležitosti nepustil. V druhém setu pak měli oba hráči jediný brejkbol, na obou stranách však zůstal nevyužit a rozhodnout musela zkrácená hra, kterou zvládl lépe Djokovič poměrem 7:4.

Zklamání z brzkého vyřazení v singlu si podobně jako Švýcar Roger Federer zatím úspěšně vynahrazují v soutěži čtyřher i Venus a Serena Williamsovy. V sesterském souboji proti Ukrajinkám Aloně a Kateryně Bondarenkovým sice ztratily první set, ale poté vyhrály následující dvě sady 6:4, 6:1 a postoupily do nedělního finále. V něm mohou navázat na svůj triumf ze Sydney.

Zlato z ženské dvouhry půjde do Ruska 

Ruské tenistky Jelena Dementěvová a Dinara Safinová postoupily na olympijských hrách v Pekingu do finále ženské dvouhry. Oběma hráčkám stačily na výhru dva sety; pátá nasazená Dementěvová porazila další Rusku Veru Zvonarevovou, turnajovou šestku Safinovou potrápila domácí tenistka Li Na. Finále je na programu v neděli.

Dementěvová tak minimálně vyrovná svůj výsledek z olympiády v Sydney 2000, kde získala stříbro. Ve finále tehdy podlehla ve dvou setech Venus Williamsové.

V ruském derby se Zvonarevovou získala Dementěvová první set 6:3, když servis byl u obou tenistek nevýhodou. Jako první si ho totiž dokázala udržet pozdější vítězka až v šesté hře, čímž zvýšila na 4:2. Přestože poté opět sama na podání selhala, získala následující dvě hry.

Také ve druhé sadě vedla favorizovaná Dementěvová 4:2, Zvonarevová se však nevzdala, vyrovnala na 4:4 a obě tenistky si vzápětí ve vypjatých chvílích dokázaly udržet servis až do stavu 6:6, rozhodnout tak musel tie-break. Ten ovládla 7:3 Dementěvová a po více než dvou hodinách hry se radovala z postupu.

Safinová navázala na vynikající formu

Na vynikající formu z poslední doby navázala také finalistka French Open Safinová, jež v předchozím kole ukončila naděje světové jedničky Jeleny Jankovičové. Přestože Číňanka Li Na měla s Ruskou lepší bilanci a ve dvou předchozích vzájemných soubojích ji nenechala uhrát více než dvě hry v setu, napotřetí rozjetou Safinovou porazit nedokázala.

Do celkem dvě hodiny a 10 minut dlouhého zápasu vstoupila sestra Marata Safina lépe a hned v úvodním gamu vzala soupeřce servis, ale o zisk prvního setu musela nakonec bojovat až ve zkrácené hře, v níž zvítězila 7:3. Li Na nerezignovala a měla možnost vyrovnat, když ve druhé sadě vedla 4:2, 5:3 a za stavu 5:4 šla na servis, ale tíhu situace nezvládla a pak již neuhrála ani game.

Španělské tenistky Anabel Medinaová-Garriguesová a Virginia Ruanová-Pascualová zdolaly v sobotním semifinále čtyřhry na olympijských hrách v Pekingu domácí pár Jen C', Čeng Ťie a po výhře 2:0 na sety postoupily do nedělního finále. Tam je čekají vítězky olympiády v Sydney 2000 sestry Venus a Serena Williamsovy.

Bronz ve čtyřhře patří bratrům Bryanovým

Bronz ve čtyřhře mužů na olympijských hrách v Pekingu získal nasazený pár číslo jedna, jímž byli bratři Bob a Mike Bryanovi ze Spojených států amerických. Umístění na stupních vítězů si zajistili díky výhře nad francouzským párem Arnaud Clément, Michael Llodra, jež měl od pátku v nohách téměř pětihodinovou semifinálovou bitvu s Johanssonem a Aspelinem. Bryanovi sice ztratili první set, ale v dalších dvou již byli úspěšní 6:3 a 6:4.

TENIS:
Muži:
Dvouhra - o 3. místo:
Djokovič (3-Srb.) - Blake (8-USA) 6:3, 7:6 (7:4).
Čtyřhra - finále:
Federer, Wawrinka (4-Švýc.) - Aspelin, Johansson (Švéd.) 6:3, 6:4, 6:7 (4:7), 6:3.
Čtyřhra - o 3. místo:
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Clément, Llodra (Fr.) 3:6, 6:3, 6:4.
Ženy:
Dvouhra - semifinále:
Dementěvová (5-Rus.) - Zvonarevová (9-Rus.) 6:3, 7:6 (7:3), Safinová (6-Rus.) - Li Na (Čína) 7:6 (7:3), 7:5.
Čtyřhra - semifinále:
Medinaová, Ruanová (4-Šp.) - Jen C', Čeng Ťie (8-Čína) 6:4, 7:6 (7:5).

Reklama