Hlavní obsah

Belgičtí fotbalisté i v deseti vyřadili Itálii

PEKING

V semifinále olympijského fotbalového turnaje se v úterý utkají Brazílie s Argentinou a Belgie s Nigérií. Rozhodly o tom sobotní čtvrtfinálové zápasy, v nichž se o největší překvapení postarali Belgičané. Porazili totiž favorizované Italy 3:2, přestože většinu zápasu hráli v deseti, přišli o zraněného brankáře a ještě proti nim rozhodčí odpískal dvě penalty.

Článek

Dvě branky vítězů dal Dembele, jednu Mirallas, tedy stejní hráči, kteří svými střelami ve skupině vyřadili tým hostitelské země. Nigérie v Čchin-chuang-tao porazila v africkém duelu Pobřeží slonoviny 2:0. Brazílie zdolala v Šen-jangu Kamerun až v prodloužení 2:0 brankami Sobise a Marcela.

Také obhájci titulu z Argentiny potřebovali 120 minut, aby porazili Nizozemsko 2:1. Jejich hrdinou byl znovu barcelonský žonglér Messi, jehož start na hrách byl do poslední chvíle nejistý. První gól vstřelil sám a druhý připravil pro De Mariu.

Brazilci Kamerunu oplatili osm let starou porážku ze čtvrtfinále v Sydney, při níž byl na hřišti i jejich sobotní kapitán Ronaldinho, a pokračují v cestě za prvním olympijským zlatem. Kamerunci dohrávali v deseti a pro vyloučeného Baninga to byla už druhá červená, předčasně musel ze hřiště i v úvodním utkání s Koreou.

I v oslabení sice Afričané nejlepšímu útoku na turnaji statečně vzdorovali, ale v nastaveném čase jim došly síly a v rozpětí pěti minut dvakrát kapitulovali. Svěřenci trenéra Carlose Dungy budou hrát v úterním semifinále s vítězem zápasu Argentina - Nizozemsko.

Italové, kteří loni v boji o postup do Pekingu vyřadili českou jednadvacítku, se museli obejít bez svého jediného hráče nad věkový limit, neboť Tommaso Rocchi z Lazia zaplatil za postup ze skupiny zlomenou nohou. I bez něj však začali výborně. Argentinský rozhodčí Baldassi Belgičanům už v 18. minutě vyloučil Vermaelena za faul na Acquafresku a nařídil penaltu, kterou Giuseppe Rossi, hrající španělskou ligu ve Villarrealu, proměnil.

Dembele vyrovnal

Už za šest minut ale Dembele vyrovnal, když Italové marně protestovali, že míč nepřešel brankovou čáru. V nastaveném čase prvního poločasu pak přidal druhý gól Mirallas. Ve druhém poločase Belgičané přišli o zraněného brankáře Baillyho a druhá penalta, opět v podání Rossiho, přinesla vyrovnání. Ani to však Belgii nezlomilo a Dembele jedenáct minut před koncem vstřelil vítězný gól. S tím se nedokázal smířit italský gólman Viviano, napadl Mirallase a byl vyloučen.

Italský kouč Pierluigi Casiraghi, který jako hráč získal před 14 lety stříbro na mistrovství světa, si na svou první trenérskou trofej musí ještě počkat. Pro belgické fotbalisty je to největší olympijský úspěch od roku 1920, kdy doma v Antverpách získali zlato. Ve finále tehdy jejich československý soupeř odešel ze hřiště na protest proti výrokům rozhodčích. V úterním semifinále nastoupí "Rudí ďáblové" proti vítězi zápasu Nigérie - Pobřeží slonoviny.

Nigérie má dvanáct let od zlata v Atlantě opět namířeno k medaili, přestože tentokrát nemá v kádru žádné hvězdy ze špičkových evropských klubů. Výhru nad Pobřežím slonoviny zařídili Odemwingie a Obinna z penalty. Pro fotbalistu, který hraje v Chievu jen druhou italskou ligu, to byl už třetí gól na turnaji.

FOTBAL:
Čtvrtfinále:
Peking: Itálie - Belgie 2:3 (1:2)
Branky: 18. a 74. Rossi obě z pen. - 24. a 79. Dembele, 45.+1 Mirallas. ČK: 80. Viviano - 18. Vermaelen.
Šen-jang: Brazílie - Kamerun 2:0 po prodl. (0:0, 0:0)
Branky: 101. Sobis, 105. Marcelo. ČK: 51. Baning (Kamerun)
Čchin-chuang-tao: Nigérie - Pobřeží slonoviny 2:0 (1:0)
Branky: 44. Odemwingie, 81. Obinna z pen.
Šanghaj: Argentina - Nizozemsko 2:1 po prodl. (1:1, 1:1)
Branky: 14. Messi, 105. DI Maria - 36. Bakkal.

Reklama