Hlavní obsah

FINA nezveřejní oficiální záběry finiše 100 metrů motýlek

PEKING

Mezinárodní plavecká federace FINA oznámila, že nezveřejní oficiální záběry sobotního finiše olympijského závodu na 100 metrů motýlek, v němž o setinu sekundy porazil americký plavec Michael Phelps dlouho vedoucího Milorada Čaviče ze Srbska a získal sedmou zlatou medaili v Pekingu. Osmou v neděli připojil v polohové štafetě a překonal rekordní bilanci Marka Spitze z Mnichova 1972.

Článek

Mluvčí firmy Omega, která je oficiálním časoměřičem olympijských her, v sobotu americkému listu The New York Times sdělila, že záběry z nejtěsnějšího finiše zveřejní. Krátce poté ale poslala e-mail, v němž píše, že FINA to nedovolí.

Výkonný ředitel FINA Cornel Marculescu řekl, že toto rozhodnutí je založeno na politice federace. Srbská výprava, která se proti výsledku sobotního závodu odvolala, měla možnost záběry vidět. "A přesvědčily ji, že Phelps vyhrál," řekl Marculescu.

"Nebudeme záznam zveřejňovat," uvedl. "To neděláme. Všechno je v pořádku. Co byste s tím záznamem dělali? Podívali byste se, co Srbové už viděli? Bylo to vyjasněno bez jakýchkoli pochybností. Phelps každopádně vyhrál. Phelps vyhrál nepochybně. I kdybyste ten záznam mohli vidět, nevím, k čemu by vám byl," prohlásil.

Sám Čavič o sobotním závodě na svém internetovém blogu napsal: "Lidi, byl to nejúžasnější moment v mém životě. Porážku jsem přijal. Není nic špatného prohrát s největším plavcem všech dob."

Reklama