Hlavní obsah

Matt Emmons opět vyhořel, poslední střelou se znovu připravil o medaili

PEKING

Zní to jako neskutečný příběh, ale je to pravda. Americký střelec Matthew Emmons se znovu vlastní chybou připravil o zlatou medaili v libovolné malorážce 3x40 ran. V nedělním finále poslední ránou trefil pouze 4,4 a klesl na čtvrtou příčku.

Článek

Ve finálové hale to jen zahučelo. Poté Číňané oslavovali svého vítěze Čchiou Ťien. Emmons o pouhých sedm desetin bodu přišel i o bronz. Při tom do finále nastupoval se ztrátou jednoho bodu jako druhý a před poslední finálovou ránou o více než tři body vedl... Zopakoval tak finále stejné disciplíny z Atén, kde poslední ránou dokonce trefil soupeřův terč, dostal nulu a skončil bez medaile.

Samotný střelec měl v očích nevěřící výraz. Také nemohl uvěřit, že ho potkalo něco podobného znovu. „Začínám mířit nad terčem a jedu dolů ke středu teče. V tu chvíli přikládám prst na spoušť a zřejmě jsem ho přitiskl moc, protože vyšla rána. Blesklo mi hlavou, že je zle, ale doufal jsem, že je rána v černém. To sice byla, ale moc vysoko. Stačilo kousíček níž a nic se nedělo. Náskok jsem měl velký. I sedmička by stačila,“ popsal ránu Matthew Emmons. „Žádná spojitost mezi Aténami v tom není. Tohle bylo něco jiného, ale připouštím, že stejně neuvěřitelného... I pro mne. Nemá smysl být smutný. Mám stříbro, manželka Kateřina zlato a stříbro. Medailí máme v rodině dost,“ dodal už s úsměvem.

„Já jsem na to nevěřícně koukala. Nemohla jsem uvěřit, že je něco takového znovu možné. Když jsem k Mattovi po finále přišla, ani nebyl smutný. Neutěšovala jsem ho. Brali jsme to tak, že mu asi to zlato z téhle disciplíny není souzené. Při tom ve finále i v závodě ukázal, že vstoje je absolutně nejlepší,“ říkala Právu do telefonu Kateřina Emmons. „Myslím si, že to ani nijak zvlášť nebudeme probírat. Prostě se to stalo. Alespoň má Matt stříbro, takže včetně jeho zlata z Atén jsme na tom medailově stejně... Vlastně já mám o aténský bronz víc. Matt bude mít motivaci připravit se na olympiádu v Londýně a tam to snad napotřetí vyjde,“ dodala.

„Také mě to překvapilo. Jak jsem Matta sledoval, spustil příliš brzy. Jak při míření najížděl shora na terč, stiskl jemnou spoušť dřív, než byl v desítce. To se prostě někdy stane. Na tom, že je nejlepší ani tahle smůla nic nemění. Dodal Petr Kůrka, tchán amerického střelce.

Jeřábek do soutěže nenastoupil, Haman na 23. místě

Český střelec Václav Haman obsadil v kvalifikaci 23. místo a do osmičlenného finále se nedostal. Tomáš Jeřábek, který koncem června absolvoval operaci zad, do soutěže ze zdravotních důvodů nenastoupil. "Čekali jsme do poslední možné chvíle, ale nakonec jsme se rozhodli Tomáše ze závodu stáhnout a neriskovat jeho zdraví. Stojku by odstřílel jen s hroznými bolestmi a stejně by neměl šanci na dobrý výsledek," řekl trenér Kůrka novinářům.

Haman v kvalifikaci nastřílel 1163 bodů a se svým výkonem byl vcelku spokojený. "Některé rány mě mrzí, například pár devítek, které jsem dal ve stoje. Čekal jsem i o trochu více bodů při položkách vleže. Celkově to ale byla cenná zkušenost," řekl bývalý úspěšný junior při svém prvním startu na olympiádě.

STŘELBA - libovolná malorážka na 3x40 ran:
1. Čchiou Ťian (Čína) 1272,5 (1173+99,5), 2. Suchorukov (Ukr.) 1272,4 (1174+98,4), 3. Debevec (Slovin.) 1271,7 (1176+95,7), 4. Emmons (USA) 1270,3 (1175+95,3), 5. Farnik 1268,9 (1171+97,9), 6. Knögler (oba Rak.) 1268,4 (1170+98,4), 7. Sauveplane (Fr.) 1267,1 (1172+95,1), 8. Berg (Nor.) 1266,5 (1172+94,5), ...v kvalifikaci 23. Haman (ČR) 1163.

Reklama