Hlavní obsah

"Šílený Usain" okouzlil svět rychlostí i stylem, Jamajka slaví

PEKING/KINGSTON

Záplava superlativů popisujících výkon jamajského sprintera Usaina Bolta v olympijském běhu na sto metrů v neděli zaplavila stránky novin po celém světě. Nechybí mezi nimi výrazy, jako "mesiáš rychlosti", "úder blesku" či "létající stroj". Boltova rodná Jamajka ovšem neřeší, co z toho jejich hrdinu vystihuje nejlépe. Jamajčané jednoduše vyšli do ulic a slaví.

Článek

Bolt byl v Pekingu korunován jako nejrychlejší muž světa poté, co vytvořil nový světový rekord časem 9,69 sekundy. Své vítězství začal k překvapení všech slavit ještě předtím, než proťal cílovou pásku.

"Taková podívaná. A takové předvádění se," píše úvodník amerického listu The Chicago Tribune. "Jak rychle může člověk běžet? To není otázka, na kterou bychom se měli ptát U-Bolta. Správná otázka zní: Jak rychle bys to dokázal, kdybys nešlápl na brzdu? Kdybys nezpomalil? Kdybys nešaškoval?"

Soupeři označují klátícího se, 196 centimetrů vysokého Jamajčana za hříčku přírody a internetoví bloggeři mu dali přezdívku "šílený Usain".

Někteří sportovní komentátoři ovšem vítají Boltovo přirozené showmanství, které předvedl pro kamery, jako správný způsob, jak vrátit atletice její lesk. Mužský sprint má pošramocenou pověst řadou dopingových skandálů počínaje pádem Kanaďana Bena Johnsona z piedestalu slávy před dvaceti lety.

Bolt se k závodu postavil svým obvyklým, uvolněným způsobem. Prý si přispal, vynechal snídani, díval se na televizi, k obědu si dal kuřecí nuggety, zdřímnul si, dal si ještě nějaké kuřecí nuggety a odpočíval. Pak předvedl výbuch rychlosti, jakého zatím nikdo vlastní silou nedosáhl. Ve vzduchu ovšem neustále visí obávané slovo na D - doping.

V Jamajce se začalo mohutně slavit

"Pokud, jak se neustále brání, je Bolt čistý, pak je nejlepší reklamou svého sportu za desetiletí," napsal list The Times. "Bolt je osobnost, bavič požehnaný takovou dávkou přirozeného talentu, že by mohl být skutečný."

O Boltově opravdovosti naprosto nepochybuje jeho rodná Jamajka, kde se začalo mohutně slavit. Bolt byl pro Jamajčany hvězdou už od letošního května, kdy na stovce vytvořil v New Yorku nový světový rekord 9,72. Místní zpěvák reggae Derrick Harriott na jeho počest nahrál píseň Lightning Bolt 9.72. "Teď bude muset změnit text," rýpnul si americký list The Washington Post.

Ulice Jamajky byly prakticky vylidněné a většina z 2,7 miliónu místních obyvatel přilepená očima k obrazovkám, když se jejich sprinter v dalekém Pekingu postavil na start. Spolu s ním se do finále probojovali další dva Jamajčané, což obyvatele karibského ostrova atraktivitu závodu ještě zvýšilo. Boltův úspěch na chvíli sjednotil dokonce i politické rivaly, kteří opěvovali jeho triumf oslavnými prohlášeními.

"Je to skvělý symbol pro Jamajku a skvělý symbol pro lidi, které reprezentuje," řekl premiér Bruce Golding. "Jsme poctěni tím, že přinesl slávu naší zemi," prohlásila bývalá ministryně sportu a vůdkyně opozice Portia Simpsonová Millerová.

Reklama