Hlavní obsah

Ruska Dementěvová je olympijskou vítězkou v tenisové dvouhře

Tenistka Jelena Dementěvová se stala olympijskou vítězkou ve dvouhře. Ruská reprezentantka v neděli ve finále v Pekingu porazila 3:6, 7:5 a 6:3 krajanku Dinaru Safinovou a ke stříbru ze Sydney přidala nejcennější olympijskou medaili. Čtyřhru vyhrály americké sestry Venus a Serena Williamsovy, které po triumfu v Sydney získaly další olympijské zlato. V Aténách kvůli zranění Sereny chyběly.

Článek

V singlovém finále si v prvních čtyřech hrách ani jedna z tenistek nepodržela servis. Pak Safinová začala trefovat první servis a především díky tomu se dostala do vedení 5:2 a následně získala úvodní sadu.

Dementěvová byla aktivnější, ale mladší sestra někdejší světové jedničky Marata Safina ji trápila úpornou obranou. Do druhého setu lépe vstoupila pátá nasazená hráčka, která vedla už 4:1. Finalistka letošního Roland Garros vyrovnala na 4:4 a vrátila se do hry o druhý set, ale ve dvanáctém gamu znovu ztratila servis a Dementěvová si vynutila pokračování zápasu.

Ve třetí sadě Safinová častěji chybovala ve výměnách, v klíčových chvílích dělala dvojchyby a několikrát praštila raketou o zem. Dementěvová získala na kurtu převahu a vedení 4:1 proměnila ve výhru 6:3. Zápas ukončila vítězným forhendem.

Dementěvová medaili nečekala

Tenistka, jejímiž největšími úspěchy zatím byly vedle olympijského stříbra finálové účasti na Roland Garros a US Open v roce 2004, byla po triumfu nadšená. "Nečekala jsem ani medaili, ať už zlatou, stříbrnou nebo bronzovou. Je to neuvěřitelné, pro mě je to nejlepší okamžik v kariéře. Nikdy na to nezapomenu," řekla.

Čtyřhra pro Venus a Serenu

Finále čtyřhry naprosto ovládly Williamsovy, které španělskému páru Anabel Medinaová-Garriguesová, Virginia Ruanová-Pascualová dovolily jen dva gamy. Venus Williamsová tak má po dvou zlatých ze Sydney na kontě už třetí nejcennější olympijskou medaili, její mladší sestra na cenný kov dosáhla zatím jen ve čtyřhře. V deblu pod pěti kruhy vyhrály deset zápasů za sebou, v Pekingu je na úvod turnaje potrápily v třísetovém duelu české tenistky Nicole Vaidišová, Iveta Benešová.

Wimbledonská šampiónka Venus Williamsová si rodinný triumf užívala. "Vyhrát se Serenou je ještě lepší, protože si můžete vychutnat tuhle chvíli se sestrou," uvedla bývalá světová jednička, která právě mladší sestru letos na londýnské trávě ve finále porazila.

Zápas o bronz vyhrála Zvonarevová

Ruské tenistky na olympijských hrách v Pekingu získaly všechny medaile v ženské dvouhře. Zápas o bronz vyhrála Vera Zvonarevová, která porazila 6:0 a 7:5 domácí Číňanku Li Na.

Čínská tenistka do duelu poražených semifinalistek vstoupila velmi špatně a v úvodním setu neuhrála ani game. Pak se vzchopila a držela s devátou nasazenou soupeřkou krok, ale druhou sadu ztratila v poměru 5:7.

Pořadatelská země nezůstane v olympijském tenisovém turnaji bez medaile. Neúspěch Li Na v duelu o bronz ve dvouhře napravily Čeng Ťie a Jen C', které vyhrály utkání o třetí místo ve čtyřhře. Osmý nasazený pár olympijského turnaje v něm porazil hladce dvakrát 6:2 ukrajinské sesterské duo Kateryna Bondarenková, Aljona Bondarenková.

Číňanky tak mají v tenisové čtyřhře olympijskou medaili podruhé za sebou, před čtyřmi lety v Aténách nečekaně triumfovaly Li Tching a Sun Tchien-tchien.

OH - Tenis:
Ženy:
Dvouhra - finále:
Dementěvová (5-Rus.) - Safinová (6-Rus.) 3:6, 7:5, 6:3.
Dvouhra - o 3. místo:
Zvonarevová (9-Rus.) - Li Na (Čína) 6:0, 7:5.
Čtyřhra - finále:
V. Williamsová, S. Williamsová (2-USA) - Medinaová-Garriguesová, Ruanová-Pascualová (4-Šp.) 6:2, 6:0.
Čtyřhra - o 3. místo:
Čeng Ťie, Jen C' (8-Čína) - K. Bondarenková, A. Bondarenková (6-Ukr.) 6:2, 6:2.

Reklama

Související témata: