Hlavní obsah

Ženský box chce být součástí londýnské olympiády v roce 2012

PEKING

Mezinárodní boxerská asociace (AIBA) se snaží dostat do programu olympijských her v Londýně za čtyři roky také ženy. Oznámil to v pondělí její prezident Wu Ching-kuo z Tchaj-wanu.

Článek

"Box je jediný sport olympijského programu bez žen a my věříme, že jsme připraveni to změnit. Předložili jsme MOV návrh, výsledek by měl být znám do prosince," prohlásil Wu Ching-kuo.

"Ženský box už je tu nějakou nějakou dobu a věříme, že rok 2012 bude velkou příležitostí," dodala šéfka ženské sekce AIBA Joyce Bowenová.

Stejně jako v mužské kategorii mají ženy 11 váhových tříd, v kterých se v amatérském ringu bojuje na čtyři dvouminutová kola. Světové i evropské šampionáty se konají od roku 2001 a měly by se stát kvalifikací na olympiádu.

Odpůrci ženského boxu argumentují přílišnou agresivitou tohoto sportu. Podle zástupců AIBA by naopak začlenění do programu her mohlo pohled na tento tradiční sport změnit. "Pokud se budou objevovat v ringu i ženy, ostatní poznají, že jde o běžný sport, ne tak nebezpečný," dodala Bowenová.

Reklama