Hlavní obsah

Gebrselassie nyní lituje, že v Pekingu nepoběží maraton

PEKING

Světový rekordman v maratonu Haile Gebrselassie několik měsíců před olympiádou vzdal účast na nejdelší běžecké trati především kvůli pekingskému smogu a zaměřil se na pouze na desítku. Nyní ale svého rozhodnutí lituje.

Článek

"Překvapilo mě to. Co ode mě chcete? Byl jsem tu v únoru a neviděl jsem modré nebe," řekl v pondělí etiopský vytrvalec v rozhovoru pro agenturu Reuters. Nad Pekingem přitom zářilo slunce na lehce zamlžené obloze. "Od té doby, co jsem přijel, je všechno perfektní. To mi měli říct," dodal s ironickým úsměvem Gebrselassie.

Pětatřicetiletý dvojnásobný olympijský vítěz trpí astmatem. Právě kvůli dýchacím problémům svůj start na maratónské trati dlouho zvažoval a v březnu se nakonec odhlásil.

V Pekingu je jasno

Úvodní dny olympiády ještě nesly známky znečištěného ovzduší, ale nyní je v Pekingu jasno. "Je to skvělé pro všechny sportovce. Udržet takhle čistý vzduch je fantastické," dodal Etiopan.

Gebrselassie se na své dříve tradiční trati 10 000 metrů v neděli marně pokoušel získat třetí olympijskou medaili, nakonec doběhl šestý. "Není to špatný výsledek. Jediný problém jsem měl 250 či 300 metrů před cílem. Už prostě nejsem na tyto sprinty. Můj trénink je stavěný hlavně na maratón," komentoval závod, v jehož závěru ztratil kontakt se svými úspěšnějšími krajany Kenenisou Bekelem a Silešim Sihinem.

Zároveň nevyloučil, že se k desetikilometrové trati ještě vrátí, a vyslovil přání zaběhnout si maratón na příštích hrách v Londýně. To mu bude devětatřicet let.

Reklama