Hlavní obsah

Šéf řeckého olympijského výboru se obává organizovaného dopingu

PEKING

Za nedávnými dopingovými skandály řeckých sportovců zřejmě stojí práce organizované skupiny. Myslí si to alespoň prezident tamního olympijského výboru Minos Kyriaku.

Článek

Jedenáct vzpěračů, tři běžci a jeden plavec měli před olympiádou pozitivní nálezy na anabolický steroid methyltrienolon. Kyriaku soudí, že nejde o pouhou shodu okolností, ale o signál organizovaného užívání zakázaných prostředků. "Je to patnáct lidí, všichni se stejnou látkou. To je podivné, protože to vede k závěru, že jde o organizovanou záležitost. Je to organizovaný zločin, protože se zdá, že je v tom ukryta spousta peněz," prohlásil v rozhovoru pro agenturu AP.

Při svých obviněních nejmenoval nikoho, kdo by za případy mohl stát, ale vyzval státní orgány k prošetření. "Nejsem policista, detektiv ani soudce. Myslím si, že nadešel čas, aby stát něco udělal a našel řešení. Věřím, že když budou chtít, tak to najdou. A věřím, že chtějí," uvedl.

Poslední aférou, která zasáhla řeckou výpravu, byl doping olympijské šampionky z Atén v běhu na 400 metrů překážek Fani Chalkiáové. Když byl v Pekingu zveřejněn její pozitivní test z předolympijského soustředění v Japonsku, narychlo v neděli dějiště olympiády opustila.

Překážkářka jakékoliv provinění odmítá, ale Kyriaku měl pro ni i pro všechny ostatní řecké dopingové hříšníky velmi tvrdá slova. "Nebudu se bavit o mrtvých lidech. Kdokoliv, kdo tohle dělá nebo se do toho zaplete, páchá sebevraždu. A když chce někdo spáchat sebevraždu, nikdo ho nemůže zastavit," uvedl.

Reklama

Související témata: